Badacsony és környéke

A lenyűgöző látványú Badacsony a Tapolcai-medence legmagasabb tanúhegye, amely a Balaton két öble között magasodik. A nagyjából kör alakú hegy kerülete 11 km. Oldalát 280 méteres magasságig – szőlőtermesztésre kiválóan alkalmas – különféle laza üledékek borítják, efelett szürke bazaltsziklák és kőfolyások bukkannak elő az erdő sűrűjéből. A hegy karakteres alakja miatt szimbolikusan a Balatont is jelöli.

A képen égbolt, kültéri, hegy, természet látható

Automatikusan generált leírás

A Badacsony a Dunántúli-középhegység nagytáj, a Bakony-vidék középtáj, azon belül a Badacsony–Gulács-csoport kistáj részét képezi. A hegyet a tóparton, dél felől Badacsonytördemic és Badacsonytomaj településrészei keretezik, északi lejtői és a plató egy része pedig Nemesgulács közigazgatási területéhez tartozik. Környezetében találhatók a Tapolcai medence további látványos tanúhegyei is, így például a Szent György-hegy, a Tóti-hegy, a Csobánc, a Gulács és a Haláp.

Lélegzetelállító szépségű vidék és nagyszerű túrahelyszín

A Badacsony és környéke igazán egyedülálló panorámát nyújt. Nagyszerű túraútvonalak lelhetőek fel a vidéken, melyekre az év minden napján érdemes ellátogatni. Az őszi időszakban kivételesen szép arcát mutatja a táj. A helyszín a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park része, a park igazgatósága pedig nagy gondot fordított arra, hogy kényelmes és izgalmas geológiai-botanikai-zoológiai tanösvényt alakítson ki. Remek választás a Badacsony gyermekes családok kikapcsolódásához is.

A híres badacsonyi bor

A Badacsony lejtőin igazán különleges szőlő terem, a hangulatos borospincékben és vendéglőkben megkóstolhatjuk a mennyei badacsonyi bort.  Olaszrizling, rizlingszilváni, szürkebarát, kéknyelű vagy zeusz – bármelyik borfajta is legyen a kedvenced, a Badacsonyban egész biztosan megtalálod az ízlésedhez leginkább illő nedűt! 

Érdekes látványosságok

Itt járva mindenképp érdemes ellátogatni a Kisfaludy-kilátóhoz, ahonnan festői kilátás nyílik a Balatonra. A Kőkapuhoz, amely óriási bazalttornyokból és kőfolyásokból áll és a természeti erők eróziós munkája által jött létre. A Tájház helytörténeti és néprajzi gyűjteményéhez. A szigligeti várhoz, mely az egyetlen balatoni vár, amit egy villámcsapás rombolt le.

Magával ragadó helyszínek lelhetőek fel hazánkban. Érdemes felfedezni kincseinket! Belföldi utazás során is fontos a megfelelő utasbiztosítás kiválasztása, mindig legyen ez az első lépésünk!

Következő cikkünk: Szalajka-völgy, Szilvásvárad