Japán elképesztő bambuszerdői

Japán egy igazán különleges ország, ahol varázslatos természeti képződményeket és helyszíneket fedezhetünk fel. A bambusz fák hazája egyértelműen Ázsia, ahol egymást érik a sűrű bambuszerdők. Az egyik leghangulatosabb a Japánban található Sagano erdőpark. A lenyűgöző Sagano Kiotó prefektúrában, Arasijama városától nem messze található. A 16 km²-es területet beborító erdő Japán egyik legszebb nevezetessége, ahol nem csupán a szemünket kápráztatja el a bambuszrengeteg, hanem a fülünket is, hiszen a szél susogása, a levegőtől hajladozó és nyikorgó fák misztikus hatást keltenek. 

A képen növény, fa látható

Automatikusan generált leírás

A bambuszoknak több mint 1000 faja ismert, melyek megfelelő körülmények között akár 20 méternél is magasabbra megnőhetnek. Az átlagos magasságuk azonban 3 és 10 méter közötti, szárvastagsága pedig 2 és 5 centiméter között van. Kivételes látványt nyújt, ahogy a bambusz szárak között átszűrődik a fény. A vékony növények közt cikázó fuvallatok különleges hangja is egyedülálló a világon. A bambuszerdő bejáratánál egy templomot is találunk, ami nem meglepő, hiszen a buddhista templomokat és shinto szentélyeket előszeretettel építik az erő szimbólumaként ismert bambusz közelébe, így akarván elkerülni a gonoszt.

A bambusz rizómái jelentős mennyiségű tápanyagot raktároznak, ami következő tavasszal a szárak gyors növekedését eredményezi. A bambusz az egyik évben a szárakat, a másik évben a rizómákat fejleszti. A szárak eleinte kis rügyként jelennek meg a rizóma nóduszain. Néhány évig így növekednek, majd gyors fejlődésnek indulva kibújnak a talajból. Általában rövid, vastag kúp alakjában jelentkeznek, melyeket rügyhüvelyek vesznek körül. A rügyhüvelyek a legkeményebb talajt is áttörik, annak ellenére, hogy kezdetben igen sérülékenyek. Kihajtás után általában 20 - 30 napon belül, gyors növekedéssel érik el végleges méretüket. Az üreges felépítésű, kis súlyú és nagyon hajlékony, rugalmas száraknak köszönhetően az élet szinte minden területén hasznosítható növények. Készíthető belőle kerítés, építési állványzat, kerti vagy akár szobai bútor, de még ékszer is. A japánok annak idején könyvet és íjat is készítettek bambuszból. A szárakat alkotó rostokat pedig a lenhez vagy kenderhez hasonló módon hasznosítják. A talajból kibújt fiatal bambuszhajtás, a bambuszrügy a legtöbb faj esetében ehető, az ázsiai konyha egyik kedvelt alapanyaga.

Forrás: https://impressmagazin.hu/az-egig-ero-fak-japan-bambusz/

A világ csodálatos természeti képződményei felfedezésre várnak! Ám utazás előtt mindig legyen az első dolgunk a megfelelő utasbiztosítás megkötése, hogy ne érhessen minket kellemetlen meglepetés! Utazásra fel!

Következő cikkünk: A híres Fekete-erdő, Németország