Bulgária pénzneme

Bulgária pénzneme a leva, már ha a magyarban megismert nevére kíváncsi valaki, mert eredetileg levnek kellene hívni, a leva ennek a többesszáma, csak éppen a mi nyelvünkben ebben az alakban ragadt meg. A jelentése oroszlán, ebben megegyezik a román lejjel. A polgár pénz érméin az ország címere domborul, amelyen többek között oroszlán is felfedezhető. 1881-ben vezették be ezt a pénznemet, miután a bolgárok kinyilvánították függetlenségüket az Oszmán Birodalomtól. Eleinte a leva egyenlő volt a franciák frankjával, beleértve a Latin Érmék Unióját is. Kezdetben aranyból és ezüstből készítették az érméket, de ez később természetesen megváltozott. A leva váltópénze a sztotinka (стотинка), többesszáma sztotinki (стотинки), 1LV = 100 sztotinka.

bolgar-leva-(1).jpeg

A leva története

Az első világháborút követően folyamatosan csökkenni kezdett a bolgár pénznem értéke, ez oda vezetett, hogy a harmincas évekre eltűntek az 50 sztotinka alatti érmék és megjelent a százlevás érme is. A legnagyobb címletű bankjegy az 5000-levás volt (eltekintve egy 1919-es tízezer-levás leva zlatni címlettől). 1943-tól az érmék teljesen eltűntek a forgalomból és csak papírpénzeket bocsátottak ki egészen az 1952-es újításokig. A legutóbbi pénzreformot 1999. július 5-én hajtották végre, ekkor 1 új leva (BGN) 1000 régivel (BGL) lett egyenlő. Az inflációnak köszönhetően a múlt század első felében már az 5000 levás is forgalomban volt, ezen a helyzeten az 1952-es pénzreform változtatott. A rendszerváltozás után hasonló folyamat játszódott le, akkor már 50 ezer levás bankjegy is létezett, ezt először 1997-ben, majd 1999-ben korrigálták. Ebben az évben bocsátották ki a ma is forgalomban lévő bankjegyeket. Az 1 levás bankjegy viszonylag ritka, helyette az érmét használják inkább. 2015. december 7-én a 2 levás bankjegyet felváltotta a 2 levás érme. A leva a váltópénze, a sztotinka található meg „csörgős” kiadásban, abból 1-től 50-ig vernek különböző értékeket. Papírpénzben is van 1 levás, ahogyan 2, 5, 10, 20, 50 és 100 leva értékű címlet is létezik. Egy leva átlagos középárfolyamon számolva körülbelül 180 forintot ér, 1 euro pedig 1,95583 levát. A helyiek hisznek a kézzel fogható pénzben, az automaták és a bankkártyaleolvasók kevésbé elterjedtebbek, mint a nyugati kultúrákban.

Pénzváltás Bulgáriában

Természetesen a turisták által látogatott területeken javul ez az arány. Ha a pénzváltást a helyszínen szeretnénk megoldani, ajánlottabb bankba menni, mint az utcán üzletelni, utóbbival rászedhetik a gyanútlan turistát. Az is fontos, csak hibátlan bankjegyeket fogadjunk el a váltásnál, ha kicsit is sérült, az rajtunk ragad majd. A bolgároknál tervben van az euró bevezetése, ám egyelőre sok konkrétum nincs ebben az ügyben. Egyes források szerint az országban a bolgár levát a tervek szerint 2023-ban váltja föl az euró.

Milyenek az árak Bulgáriában?

Mindent összevetve Bulgária nem sorolható a drága nyaralóhelyek közé. Viszonylag alacsony áron juthatunk minőségi szálláshoz, illetve az étel és italfogyasztás ára is kedvező, tényleg szinte mindenki számára megfizethető. Sok turista emiatt tekinti kiváló úti célnak az országot, meg persze a gyönyörű természeti környezete, népszerű, homokos tengerpartjai miatt. A leva többé-kevésbé évek óta őrzi az értékét, az általános szabály szerint egy euró körülbelül két levának felel meg. Azok az üdülni vágyók, akik Nyugat-Európából érkeznek, gyakran megállapítják, hogy a Bulgária az üdülési költségek terén, mint például a szállás, az étkezés, a közlekedés és az egyéb szolgáltatások, szórakoztató programok ára szempontjából jelentősen kedvezőbb, mint amit hazájukban megszokhatták. Ezért választják Bulgáriát azok, akik családi, baráti vagy romantikus nyaralást terveznek párjukkal, elfogadható, megfizethető költségekkel. Miért kellene 6 eurót fizetnünk egy koktélért Spanyolországban, ha Bulgáriában csak a feléért ihatnánk egyet?

Az helyi termékek ára, mint például zöldség, gyümölcs, hús, tej, illetve az italok (alkoholos és alkoholmentes egyaránt) - legalább egyharmada annak, amit hasonló cikkekért fizetnénk az Egyesült Királyságban, Németországban vagy Franciaországban. Csak az importált termékek jelentenek nagyobb költséget, mint ahogyan az más országokra is jellemző. Szuvenírek, ajándéktárgyak, ruhadarabok és kiegészítők széles választéka vár minket az üdülőövezetek bazárjaiban. Az árak itt körülbelül 15 %-kal alacsonyabbak, mint a magyarországi boltokban. A bolgár üzletek minősége jellemzően magasabb, mint például a görög, olasz vagy török versenytársaké. De vigyáznunk kell a világmárkák másolataira, hamisítványaira, amelyekkel szinten minden egyes utcasarkon összefuthatunk.

A valuta váltáson kívül a másik legfontosabb intéznivaló utazás előtt a megfelelő utasbiztosítás kiválasztása!

Következő cikkünk:
Horvátország legszebb tengerpartjai