Burdzs Kalifa

Az egyesült arab emírségekbeli, 160 emeletes Burdzs Kalifa a világ legmagasabb épülete 828 méterével. Közel kétszáz métert ver a második helyezett, 632 méteres Shanghai Towerre. A felhőkarcoló építését 2004-ben kezdték Adrian Smith tervei alapján, és hat évvel később, 2010. január 4-én adták át Dubajban, a teljes költsége a becslések szerint 4 milliárd dollár volt.
 

burdzs-kalifa-(1).jpeg


Érdekesség, hogy az építési folyamatok közben sorban döntötte meg a rekordokat: előbb a legtöbb emelettel rendelkező épület lett a világon, erre már 2007-ben sor került, majd egy évvel később kiérdemelte a legmagasabb emberkéz által épített szerkezet jelzőt. Jelenleg olyan címeknek is a birtokosa, mint a legmagasabb szabadtéri kilátó vagy a legmagasabb kiszolgálólift a világon. Érdekesség, hogy a neve eredetileg Dubaj-torony, azaz Burdzs Dubaj lett volna, de a munkálatok végére elfogyott a pénz, így egy másik város, Abu-Dzabi is beszállt a költségekbe. Ha pedig beszállt, a névválasztásba is beleszólt, így döntöttek a Burdzs Kalifa mellett.

A végeredmény 75 ezer munkás és 380 mérnök erőfeszítéseit dicséri, a teljes befektetett időt 22 millió munkaórára teszik. Nem csak a város, az egész környék szimbóluma lett az épület, amelyet tiszta időben 95 kilométerről is látni lehet szabad szemmel. Hogy mennyire fényűző a kialakítása, azt a 150 méter magas vízsugárral rendelkező szökőkútja is szemlélteti. A 160 emeleten összesen 1044 luxuslakás található, 49 szintet pedig irodákkal töltöttek fel. Három emeleten kizárólag medencék és fitnesztermek vannak, 1200 üzlethelyiség és 150 étterem között lehet benne választani, a telt ház pedig körülbelül 12 ezer embert jelent az épületben. 

Burdzs Kalifa meglátogatása előtt a legfontosabb a megfelelő utasbiztosítás kiválasztása!

Következő cikkünk:
Nizza látnivalói