Búvárkodás Görögországban

Görögország igazán népszerű, mediterrán úti cél, ha nyaralásról van szó. Vonzerejét számos dolognak köszönheti, mint például kellemes, napsütéses klímájának, vadregényes tengerpartjainak, antik, történelmi ereklyéinek, na meg természetesen jellegzetes gasztronómiájának. A görög szigetek a legváltozatosabb természeti kincsekkel várják látogatóikat. A strandolás és sütkérezés mellett remek búvárkodási lehetőségeket nyújt Görögország. Kristálytiszta tengeri hullámok, gazdag víz alatti élővilág, mi kell még?

A búvárkodás nem veszélytelen sport, de a kellő előkészületek és szakmai ismeretek elsajátításával, illetve a megfelelő búvárfelszereléssel abszolút biztonságos tevekénységnek nyilvánítható. 5-15 nap hosszúságú búvártanfolyamok keretein belül megtanulhatunk minden elméleti és gyakorlati tudnivalót, ami a magabiztos légzőkészülékes, kedvtelési merüléshez szükséges. 

Búvárkodás céljából a tenger szerelmesei a görög szigetek valamelyikét keresik fel, hisz ezeken a helyszíneken minden adott, amire egy búvár vágyhat. Északon a Jón-szigetek helyezkednek el (a legismertebbek Korfu, Zakintosz és Kefalónia), az Afrikához közeli részen található a legnagyobb görög sziget, Kréta, és a keletre fekvő égei-tengeri szigetek (mint például Rodosz, Szamosz, Kosz, Karpathosz) mind más arculattal és természeti jellemzőkkel bírnak. A víz hőmérséklete a délebbre eső szigeteknél értelemszerűen magasabb, Korfu környékén nyáron 25C fokos (de mélyebben azért hűvösebb, csak 20-21C fokos), míg Kréta vagy Rodosz környékén gyakorlatilag állandó a búvárok által elérhető mélységben a 26-27C fok. Ebben az időszakban viszont a felszínen is nagy lehet a hőség, amivel érdemes vigyázni, nehogy a vízfelszín felett töltött idő alatt napszúrást vagy hőgutát kapjunk.

Érdekesség, hogy az ókori hajók amfora rakományától egészen világháborús repülőgépekig sok maradvány fedezhető fel a víz alatt, a görög szigetek környékén. Különleges üregeket és sziklaalakzatokat is láthatunk a partok mentén. Az élővilág a sekély, sziklás öblökben gazdag.

Fontos leszögezni, hogy a görög szigetek partjai nem tipikus búvár úti célok, ez azért jó, mert itt nagy tömegekkel feltételezhetőleg nem fogunk találkozni a víz alatt.

Irány a víz, merüljünk bátran és fedezzük fel a görög tengeri élővilág álomszép, változatos kincseit!

Bármilyen vízi sportot is választunk nyaralásunk során, elengedhetetlen a megfelelő utasbiztosítás megléte!

Következő cikkünk:
Búvárkodás Eilat-ban