Ciprus látnivalói

Ciprus Szicília és Szardínia után a Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigete, amely Törökországtól délre helyzekedik el. Romantikus hangulatával, változatos tájaival, egzotikus strandjaival és gazdag növényvilágával csábít minden üdülni vágyó párt és családot. A sziget két fő részre osztható: az északi török és a déli görög területekre, utóbbi népszerűbb a turisták körében.

A képen égbolt, kültéri, víz, tengerpart látható

Automatikusan generált leírás

Ciprust a szerelem szigeteként tartják számon, a monda szerint itt született Afrodité, éppen ezért gyakori helyszíne az esküvőknek és nászutaknak. Változatos tájai és települései között mindenki találhat kedvére valót, akár kirándulásról, fürdőzésről vagy városnézésről van szó. Puha homokos strandok, sziklás öblök és gazdag zöld erdők váltogatják egymást a szigeten. Páfosz és Ayia Napa környéke bővelkedik a hangulatos tengerpartokban, valamint a szórakoztató programokban, nem véletlenül váltak fontos turisztikai célpontokká. A vízi sportok szerelmesei elé is nagyszerű lehetőségek tárulnak.

Ciprus kulturális örökségei és legfőbb látnivalói közé tartoznak Páfosz városának romjai, az itt található épületek maradványai, római villák és mozaikpadlók, a Tróodosz-hegység festett templomai, melyek a bizánci építészet emlékeit őrzik, valamint a Hirokitía. Érdekesség, hogy Az ország fővárosa, Nicosia a sziget középső részén található, s (a szigethez hasonlóan) kettéosztja a déli, szabad és főként görögök, illetve az északi, Törökország által megszállt és főként törökök lakta részeket elválasztó Zöld vonal.

A ciprusi konyha különleges és kifejezetten egészséges, nem terheli meg a szervezetet. Az ételek mediterrán jellegűek, különlegességüket azonban az ízesítésnek a közel-keleti konyha fűszereivel való keverése adja meg.

A helyi, mediterrán éghajlatnak köszönhetően a ciprusi nyár forró és száraz, a téli időszak pedig enyhe és csapadékos. A legmelegebb hónap a július és az augusztus, ez a turista főszezon, hiszen ekkor a tengerparton 35°C környéki nappali hőmérséklet jellemző, esténként pedig 25°C-ra hűl le a levegő. Nyáron a tenger 24-27°C-os vize lágyan simogat.

Ciprus gyönyörű szigete arra vár, hogy felfedezzük! A külföldi nyaralás előtt készüljünk fel minden eshetőségre és kössük meg a megfelelő utasbiztosítást!

Következő cikkünk:
Fethiye szépsége