Csapvíz fogyasztással kapcsolatos tanácsok

Sokan nem is gondolják, hogy néhány országban az egyszerű csapvízben mennyi olyan anyag lehet, amely kárt tesz egészségünkben. Ne rontsuk el a nyaralást azzal, hogy nem tájékozódunk a csapvízfogyasztásról és pórul járunk!

Bár az uniós országokban szigorú szabályok vonatkoznak az ivóvízbiztonság ellenőrzésére, a WHO arra figyelmeztet, hogy legyünk óvatosak, ha idegen országban oltanánk csapvízzel a szomjunkat. Természetesen a legegyszerűbb megoldás az lenne, ha mindig palackozott vizet fogyasztanánk ebben a néhány napban, de ilyenkor is résen kell lennünk, könnyen a szervezetünkbe juthat az esetlegesen rossz minőségű víz, ha nem figyelünk. 

csapviz-(1).jpeg

A legjobb, amit tehetünk, hogy először a Konzuli Szolgálat weboldalán megkeressük az adott országot és innen tájékozódunk a csapvíz fogyaszthatóságáról. Jobb, hogy ha előre tudjuk, mire számíthatunk nyaralásunk során, mintha érkezéskor ér meglepetés. Ha azt látjuk, hogy nem ajánlott a vezetékes víz fogyasztása ott, ahova utazni készülünk, fel tudunk készülni, eszerint pakolhatjuk útipatikánkat, így, ha véletlenül mégis szervezetünkbe jutna a fogyasztásra nem ajánlott víz, tudjuk kezelni a problémát. 

Márpedig ez minden erőfeszítésünk ellenére is könnyen előfordulhat, legyen szó akár csapvízből készült jégkockáról, vagy fogmosáskor véletlenül lenyelt korty vízről, ezeket nem tudjuk mindig kivédeni. Nehéz elengedni azokat a szokásokat, amelyek olyan természetesnek számítanak otthon, hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a legalapvetőbb tevékenységek az adott országban veszélyesek lehetnek egészségünkre. A forró italok már egy fokkal biztonságosabbak, ezért érdemes a vizet is felforralni, ezzel elpusztíthatjuk a benne lévő baktériumok nagy részét. Az utazás előtti probiotikumkúra is előnyünkre szolgál, megelőzhetjük a fertőzést és a kellemetlen napokat. 

De mi a teendő, ha tényleg elfogyasztottunk valamennyit a rossz minőségű csapvízből? Sokan esküdnek az alkoholra erre az esetre, ami valóban enyhíti a tüneteket, de ugyanakkor folyadékot von el a szervezettől, ami épp az ellenkezője annak, amire szükségünk van. Ezen kívül a megfelelő diéta és gyomorfertőtlenítők alkalmazása kulcsfontosságú, de a legtöbb ország egészségügye fel van készülve erre a problémára, ezért végső esetben ne féljünk orvoshoz fordulni, ha rosszul lennénk a víz miatt. 

A családi utasbiztosítás megkötése az indulás előtt mindenképpen fontos lépés és megkönnyítheti a dolgunkat, ha esetleg valóban egészségügyi ellátásra szorulnánk egy idegen országban. 

Következő cikkünk: Védőoltások utazáshoz[Error loading the WebPart 'AA_FAQArticle' of type 'AA-FAQArticle']