Egészségügyi jó tanácsok utazáshoz

Könnyen megfeledkezünk minden gondunkról és bajunkról, amikor nyaralni indulunk, pedig pihenés közben is leselkednek ránk bizonyos veszélyek, ha pedig az egészségünkről van szó, sosem lehetünk elég óvatosak. Fontos, hogy készüljünk fel minden eshetőségre utazás előtt, hogy ne érjen minket kellemetlen meglepetés utazásunk során. 

Az első és legfontosabb dolog, amit megtehetünk, hogy ellenőrizzük a hivatalos források egyikén, a meglátogatni kívánt országban ajánlott-e valamilyen védőoltás beadatása. A Nemzetközi Oltóközpont weboldalán például folyamatosan frissülő adatbázisban kereshetjük meg a számunkra szükséges oltások listáját. Ez természetesen nem helyettesíti a háziorvossal való konzultációt, de így egészen biztos, hogy felkészülten érkezünk orvosunkhoz. 

egeszseg-(2).jpeg

Továbbá van néhány olyan alapvető tanács, amit minden utazónak érdemes megfogadnia egészsége megőrzése érdekében. Például mindig legyen nálunk víz nélkül is alkalmazható kézfertőtlenítő, ezzel elkerülhetjük, hogy elkapjunk bármiféle fertőzést. Ez általában megtalálható a legtöbb reptéren, állomáson és intézményben, de a biztonság kedvéért jobb, ha sajátot viszünk magunkkal, így nem kell keresgélni. 

Kerüljük a külföldi országokban a csapvíz fogyasztását, még akkor is, ha eredetileg nem ellenjavallott, hiszen a szervezetünk valószínűleg máshogy reagál a csapvízben található baktériumokra, mint a helyi lakosoké. Erről könnyű megfeledkezni, ezért érdemes két héttel utazás előtt probiotikumkúrát alkalmazni, hogy felkészítsük emésztőrendszerünket az esetleges nem megfelelő vízfogyasztásra. Mindig palackozott vizet fogyasszunk, hogy megelőzzük emésztőrendszerünk esetleges irritációját. Ugyanakkor érdemes erről előre tájékozódni a Konzuli Szolgálat weboldalán, ahol minden ország csapvízminőségéről kaphatunk információt, így biztosan tudjuk, hogy mire számíthatunk. 

Ugyanebből az okból figyelnünk kell arra is, hogy ne fogyasszunk nyers gyümölcsöt, zöldséget és mindig figyeljünk oda arra, hogy rendesen megsült, megfőtt ételeket fogyasszunk és csak olyan helyen, ahol biztosak vagyunk benne, hogy friss alapanyagokból készült az étel. Ha szállodában szállunk meg, akkor például mindenképpen érdemes itt enni és határozottan kerüljük az utcai árusok ételeit, hiszen nem tudhatjuk, honnan származik az alapanyag és milyen higiénia mellett dolgoznak. 

Tartsuk be ezeket a lépéseket és ezek mellett kössünk családi és csoportos utasbiztosítást is, hogy a lehető legkevesebbet kelljen izgulnunk nyaralásunk alatt. 

Következő cikkünk: Hogyan készíts útitervet az utazásodhoz?