Egyiptom időjárása

Az Észak-Afrikában található Egyiptomot zonális sivatagi éghajlat jellemzi, azaz a különböző területeken egészen máshogy alakulhat az átlaghőmérséklet és a csapadékmennyiség. A Föld huszonkilencedik legnagyobb országában a vízparton teljesen más viszonyok uralkodnak, mint a sivatagi részeken, és akkor a 6650 kilométer hosszú Nílus folyó mentén kialakult helyzetet nem is részleteztük.
 

piramis-(1).jpeg


Általánosságban nehéz tehát meghatározni, milyen Egyiptom időjárás szempontjából, ám ha a klasszikus üdülőparadicsomokat, Hurghadát, Sharm El-Sheikhet vagy Marsa Alamot említjük, az közös, hogy a nyár hosszú és száraz, a tél pedig rövid és csapadékosabb, az ország más részein viszont előfordulhat, hogy évekig nem esik az eső. Márciustól novemberig a nyár és a napsütés a főszereplő, de a téli hónapoknak nevezett, decembertől februárig tartó időszakban is kellemesen meleg az idő, sokan éppen ezt szeretik, nem a kánikulát. Ha azt nézzük, hogy Alexandriában a havi átlag csúcshőmérséklet csak egyszer haladja meg a 30 Celsius-fokot, míg Asszuánban három hónapon át is 41 fok fölött mérik, a rekord pedig 51, látható, mennyire eltérő a helyzet az országon belül.

Ha jót akarunk, egy egész napos történelmi kirándulást, városnézést ne akkorra tervezzünk, amikor szinte megolvadunk a napon, erre az időszakra inkább a kellemes tengervizet ajánljuk. A magasabban fekvő városok számára a hó sem ismeretlen, még ha nem is ez határozza meg a napjaikat. Gyakran három évszakra osztják az országot, egy télre és két nyárra, ezek közül az előbbi enyhébb, az utóbbi a kánikula időszaka. Ha a szél fúj is, sokkal nem lesz tőle kellemesebb, kifejezetten forró ugyanis a levegő. 

Bármikor is utazunk Egyiptomba a megfelelő utasbiztosítás kiválasztása a legfontosabb!

Következő cikkünk:
Kanári-szigetek időjárása
 

[Error loading the WebPart 'AA_FAQArticle' of type 'AA-FAQArticle']