Európa legészakibb pontjai

Ha Te is egy elszánt utazó vagy, aki keresi az újabbnál újabb kalandokat és „legeket”, akkor megéri felírni a bakancslistádra az európai kontinens legészakibb pontjait is! Látogasd meg ezeket a különleges helyeket és szerezz életreszóló emlékeket!

Az európai kontinens legészakibb pontja a Nordkinn-fok. A híres pont Norvégiában, a Nordkyn-félszigeten lelhető fel, Mehamn településtől mindössze 20 kilométerre. Ha nem csak a szárazföldi pontokat vesszük figyelembe, akkor Norvégia legészakibb pontja viszont a Spitzbergákhoz tartozó sziklazátony, Rossøya.

Ha nem a kontinentális Európáról beszélünk, akkor az Oroszországban fellelhető Fligely-fok a legészakibb pont Európában. A Fligely-fokot 1874-ben fedezte fel az osztrák-magyar északi-sarki expedíció, így nevét is a híres osztrák térképészről, August von Fligely-ről kapta a nevét. A híres pont az Északi-sarktól 911 kilométerre, a Ferenc József-földön elterülő Rudolf-szigeten található. 

A képen víz, égbolt, kültéri, csónak látható

Automatikusan generált leírás

A világ és Európa egyik legészakibb városa pedig Longyearbyen.  A település a Norvégiához tartozó Spitzbergák szigetcsoport legnagyobb települése és székhelye. A szigetcsoport körülbelül félúton található az Északi-sarkpont és Norvégia között. Mivel Longyearbyen jóval a sarkkörön túl helyezkedik el, október végétől február közepéig sarkköri sötétség, azaz 24 órás sötétség uralkodik a településen, április közepétől augusztus közepéig pedig sarkköri világosság, tehát 24 órás világosság van. A nap minden évben október 5-én nyugszik, ezután a város 155 napig, általában március 8-ig nem lát napfényt. A legtöbb látogató tavasszal és nyáron utazik a településre, ahol felfedezheti az északi városok varázsát. Kimondottan szeretik a norvég települést az engedély nélküli motorosszán kipróbálása miatt. A helyszínen igénybe vehetünk különböző túravezetéseket a legkülönlegesebb útvonalak felfedezésére. A településre szintén sokan érkeznek az egyedülálló élővilág felfedezésére és nem utolsó sorban a sarki fény meglesése céljából is. Európa legészakibb települése egészen könnyen megközelíthető, hiszen a város szélén repülőteret is találunk, ahonnan rendszeres járatok indulnak a norvég Tromsøbe és Oslóba.

Akármelyik lenyűgöző úti cél felé is vesszük az irányt, ne felejtsük el utazásunk előtt megkötni a megfelelő utasbiztosítást a gondtalan utazás érdekében!

Következő cikkünk: Európa legnagyobb tava