Európa leghíresebb múzeumai

Egy európai utazás sem lehet teljes anélkül, hogy ne szívnánk magunkba a művészetet és kultúrát. Mi lenne jobb helyszín erre, mint a múzeumok? Rengeteg kiváló múzeum található ezen a földrészen, de nem csak műtárgyaik és emlékeik érdekfeszítőek, de ömmaguk a történelme is! 

Guggenheim Museum Bilbao, Spanyolország

A legendás építész, Frank Gehry által tervezett Guggenheim Bilbao Múzeum a világ egyik legismertebb kortárs múzeumépülete. A 256 000 négyzetméteres múzeum még mindig meglehetősen újnak számít, hiszen 1997-ben nyitotta meg kapuit először, ám lenyűgöző állandó gyűjteményének köszönhetően máris nagy tiszteletet vívott ki magának, emellett pedig fantasztikus utazó kiállításokat vonz névadója, a híres Guggenheim Alapítvány jóvoltából. Érdekes tény, hogy a múzeum megnyitásakor nagyobb belső tere volt, mint a New York-i és a velencei Guggenheim múzeumé együttvéve.

Louvre, Franciaország

Nem lehet meglepő, hogy a világ legnépszerűbb múzeuma egyben az egyik legszebb is. A Louvre ezen kívül a világ egyik legnagyobb, több mint 650 000 négyzetméteres múzeuma is. Maga a helyszín is fontos helynek számít francia történelemben, amiért a késő 12. században II. Fülöp erődöt építtetett ide. Egy idő után az épület egy hatalmas palotává fejlődött, amely a királyi családot tartotta fenn, ezután az épület a királyi gyűjtemény kiállításának helyszíne volt, köztük egy hatalmas görög és római szoborgyűjtemény, valamint a múzeum leghíresebb tárgya, a Mona Lisa is. A gyűjtemény az évek során folyamatosan nőtt, és napjainkban a Louvre-ban csaknem 380 000 tárgy található az őskortól a modern időkig. A klasszikus épület ikonikus modern eleme, a megosztó üvegpiramis 1989-ben készült el, és most a múzeum bejárataként szolgál.

A Musee d'Orsay, Franciaország

Bár a Musee d'Orsay csak 1986-ban nyílt meg, a múzeumnak otthont adó lenyűgöző épület még 1900-ban elkészült, akkor az még vasútállomásként üzemelt. Leszerelése után lebontani tervezték, de az ország kulturális ügyekért felelős minisztere megvétózta azt a tervet, hogy a helyén új szállodát építsenek. 1978-ra az épületet történelmi műemlékké nyilvánították, és olyan terveket dolgoztak ki, hogy a teret múzeummá alakítsák, amely áthidalja a rést a Louvre-ban bemutatott régebbi művek és a Nemzeti Modern Művészeti Múzeumban bemutatott újabb alkotások között. Ennek köszönhetően a múzeum ma már számos francia alkotást mutat be az 1800-as évek közepétől az I. világháború előtti időkig. Ez a harmadik legnépszerűbb múzeum Franciaországban és a tizedik a világon, amely remek elismerés egy majdnem lebontott vasútállomás számára.

A bécsi természettudományi és -művészettörténeti múzeum, Ausztria

Bécs telis-tele van gyönyörű épületekkel és színvonalas múzeumokkal, de talán kevés olyan jelentős van mindkét fronton, mint a Természettudományi Múzeum és a Művészettörténeti Múzeum. Ezeket az iker épületeket egy hatalmas tér két végében építették meg egymással szemben, mindkettő 1889-ben nyílt meg a nagyközönség előtt. A múzeumokat a császár bízta meg, hogy megfelelő menedéket kínáljanak a Habsburg királyi család lenyűgöző művészeti gyűjteményének. A téglalap alakú épületeket egy-egy közel 200 méter magas kupola egészíti ki. Belül a múzeumokat márvány, arany lemezek, festmények és stukkódíszek díszítik. Bár mindkét múzeum lenyűgöző, és a Művészettörténeti Múzeum műalkotásai világszínvonalúak, a Természettudományi Múzeum továbbra is az egyik legfontosabb múzeum Európában, mintegy 30 millió műtárgynak ad otthont. Ezek a műtárgyak egy olyan gyűjtemény részét képzik, amely több mint 250 évvel ezelőtt kezdődött. A múzeumnak annyi értékes és régi darab van birtokában, hogy 60 főállású tudós dolgozik mellettük.

British Museum, Anglia

A British Museum létrehozása nagyrészt egyetlen embernek tudható be: Sir Hans Sloane orvosnak és természettudósnak, aki élete során mintegy 71 000 régiségből, műtárgyból és műalkotásból álló lenyűgöző gyűjteményt gyűjtött össze. Nem akarta, hogy halála után gyűjteményét felszámolják, ezért meghagyta II. György királynak. 1753-ban a király és a Parlament létrehozta a British Museum-ot a Sloane-gyűjteményből és két könyvtári gyűjteményből, köztük Sir Robert Cotton által összeállított, Erzsébet-időkre visszanyúló gyűjteményből, valamint a Királyi Könyvtárból. A múzeum eredetileg a gazdag család korábbi kastélyában, a Montagu-házban, 1759-ben nyílt meg, de az 1800-as évekre az épület lepusztulttá vált és a múzeumnak több helyre lett szüksége. A Montagu-házat lebontották, és helyére Sir Robert Smirke által tervezett új görög stílusú szerkezetet építettek. Az új épületet hivatalosan 1857-ben nyitották meg a nagyközönség előtt, de a következő évszázad folyamán tovább bővültek, például a híres nagy olvasóterem is ekkor került ide. 

Míg a múzeumban már nincsenek könyvek vagy természettudományi tárgyak, a gyűjtemény közben tovább növekszik, és jelenleg mintegy 13 millió alkotás dokumentálja az emberi kultúra történetét az őskortól napjainkig, bár általában egyszerre a gyűjteménynek csak egy százaléka kerül kiállításra. Manapság ez a leglátogatottabb múzeum Angliában és a harmadik leglátogatottabb múzeum a világon.

Ahány múzeum, annyi csodás élmény! Sokat ronthat azonban ezen az élményen, ha váratlan fordulatok és nem várt költségek merülnek fel utazásunk során, ezért indulás előtt mindig kössünk utasbiztosítást!

Következő cikkünk: Az arab világ kultúrája