Európa legjei

Kezdenek fogyni a bakancslistádról a helyek? Ismerd meg Európa földrajzi „legjeit” és fedezd fel a legkülönlegesebb úti célokat, amelyek biztosan életre szóló élményeket nyújtanak majd Neked! 

Európa legnagyobb tava

Az édesvizű Ladoga-tó Oroszország területén található, Karéliában, a Leningrádi területen. Területe nagyjából 17,6 ezer négyzetkilométer, amellyel elnyerte az Európa legnagyobb tava címet. A tó egyben a Föld 15 nagy édesvíz-tartalékának egyike. 

Európa leghosszabb folyója 

A Volga Európa leghosszabb és legbővizűbb folyója, amely Oroszország területén ered és a Kaszpi-tengerbe ömlik. A 3600 kilométeres folyó folyása három részre oszlik: a felső Volga (a forrásától a összefolyás az Oka), a középső Volga (az Oka összefolyásától a Kama torkolatáig) és az alsó Volga (a Kama összefolyásától a Volga torkolatáig).

Európa legmagasabb pontja

Az Elbrusz az európai kontinens legmagasabb pontja a maga 5642 méterével. Az Elbrusz a Kaukázus legmagasabb hegye az Oroszországhoz tartozó Kabard- és Balkárföld és Karacsáj- és Cserkeszföld köztársaságok területén. A hegy magasabb Európa Kaukázuson kívüli legmagasabb csúcsánál, az Alpokban található Mont Blanc-nál is.

Európa legészakibb pontja

A Nordkinn-fok a norvég szárazföld, egyúttal az európai kontinens legészakibb pontja, ami a Nordkyn-félszigeten fekszik. A Nordkinn-fok csak egy 23 kilométeres, egész napos túrával érhető el Mehamn városából, így az úti cél a valóban bevállalós utazóknak ajánlott!

Európa legdélibb pontja

Az európai kontinens legdélibb pontja a Spanyolországban található Punta de Tarifa. A híres pont Andalúziában, azon belül is Cádiz tartományban található, amelynek egyik partját az Atlanti-óceán, másik partját a Földközi-tenger mossa. Olyannyira délen található, hogy éghajlata néhány afrikai városéval vetekszik. 

Európa legkeletibb pontja

Európa legkeletibb pontja az Oroszországban található Zselanyija-fok, amelyet a Szevernij-szigeten fedezhetünk fel. Ha csak a kontinentális Európa területét vesszük, akkor a legkeletibb pont szintén Oroszország területén, az Urál-hegységben egy 535 méter magas, elnevezetlen csúcson található.

Európa legnyugatibb pontja

Európa legnyugatibb pontja a Cabo da Roca, azaz Szikla-fok, ami Portugáliában található. A híres látványosság Portugália fővárosától mindössze 40 kilométerre található. A Sintra hegység nyúlványából kiugró sziklafok tetején magasodik az ikonikus világítótorony, ahonnan turisták ezrei szemlélik a legnyugatibb szárazföldi pontról a végtelen tengert.

Akármelyik lenyűgöző úti cél felé is vesszük az irányt, ne felejtsük el utazásunk előtt megkötni a megfelelő utasbiztosítást a gondtalan utazás érdekében!