Európa legmagasabb hegyei

Európa földrajza igen változatos, de általánosságban mégis azt mondhatjuk, hogy sokkal inkább büszkélkedhetünk sík terepekkel, mint Tibet hegyeit megközelítő magaságokkal. Persze ez nem azt jelenti, hogy nálunk nincsenek túrázásra és hegymászásra alkalmas hegyek, csupán annyit tesz, hogy alacsonyabb szinteken mozgunk, mint más kontinensek. Azért néhány ezer méterig mégis feljuthatunk, és gyönyörködhetünk a természet kincseiben, a varázslatos erdei ösvényekben, kilátásban és Európa legmagasabb hegyei akár profi szintű hegymászásra is kitűnően alkalmasak.

Matterhorn (4 478 m)

Az Alpok hetedik legmagasabb csúcsa, és a legnépszerűbb mind a síelők, mind a hegymászók körében. Bár sziklái sokáig érintetlenek voltak, hiszen meredeksége mindenkiben félelmet kelt, majd ugyanez az érzés inspirálja a mászókat, hogy meghódítsák a hegycsúcsot. A Pennine-Alpokban található hegycsúcs közepén két síterep is található, csúcsa pedig sokkal inkább emlékeztet minket egy sisakra, mint egy klasszikus hegyvonulatra.

Mont Blanc (4 810 m)

Egyik különlegessége, hogy egyszerre két országban terül el. Az egyik fele ugyanis Franciaország területén nyúlik el, a másik pedig Olaszország részét képezi. Szószerinti fordításban annyit tesz az olasz elnevezés, hogy „fehér hegy”. A csúcsot 1786-ban hódították meg azóta pedig a hegymászók kiképző központjává és közkedvelt üdülőhellyé nőtte ki magát. Legnépszerűbb üdülőhelyei Chamonix és Courmayeur, a hegy belsejében pedig egy másfél km hosszú alagút található, mely összeköti a két országot.

Elbrus (5 642 m)

Az Elbrus Európa legmagasabb pontja, bár sokáig vitatott volt, hogy valóban Európához tartozik-e, mivel Oroszországban a Kaukázus részét képezi. Azonban kutatók ma már egyértelműen a határon felőlünk eső részéhez sorolják. Azonban nemcsak ez az egy érdekesség övezi a hegységet, az Elbrus ugyanis egy körülbelül 2000 éve alvó állapotban lévő rétegvulkán. A vulkáni rész azonban csak 3000 méter magasan kezdődik, alatta ugyanolyan kőzet rétegekből áll, mint más hegyek. Felső területeit vastag jeges réteg borítja, aminek olvadásából a Kaukázus számos folyója táplálkozik, illetve 22 gleccsert tart életben. A hegy télen, és nyáron is látogatható. A melegebb időszakban számos túra indul a tövéből télen viszont komoly teljesítménynek számít a meghódítása. 

Fontos, hogy a külföldi síelés és sportolás alkalmával mindig kössük meg a megfelelő utasbiztosítást, hogy semmilyen kellemetlen meglepetés ne érjen minket!

Következő cikkünk: Európa legszebb gleccserei