Európa legnagyobb tava

Európa egyik legnagyobb kincse a víz, amely megannyi formában fellelhető a kontinens területén. Lássuk, melyik Európa legnagyobb tava és milyen nevezetességeket lelhetünk fel a környezetében!

Európa legnagyobb tava, az édesvizű Ladoga-tó Oroszország területén található, Karéliában, a Leningrádi területen. Az Európa legnagyobb tava címet a maga 17,6 ezer négyzetkilométerével nyerte el. A tó egyben a Föld 15 nagy édesvíz-tartalékának egyike, így egy igazán értékes kincs az egész világ számára! A tó körülbelül 210 kilométer hosszú és 130 kilométer széles, mélységét tekintve pedig helyenként eléri a 225 métert is. A Ladoga-tóba 35 kisebb folyó ömlik, amelyek közül a legnagyobbak a Svir, Vuoksa és a Volkhov, ugyanakkor vizét csak a Néva folyó vezeti le. 

A Ladoga-tó partján fellelhető városok a Priozersk, a Novaya Ladoga, a Sortavala, a Pitkyaranta, a Lakhdenpohja és a Shlisselburg, amelyek közül a leglátogatottabbak a Priozerszk és a Novaja Ladoga. Az említett városok Szentpétervárról a legegyszerűbben megközelíthetőek. Aki a tó körüli városokba látogat, rengeteg természeti kinccsel, történelmi műemlékkel és nemzeti parkokkal találkozhat. Ha különleges természet felfedezése mellett egy kis történelmet is szeretnénk belecsempészni az utunkba, érdemes felfedezni az „Élet útja” emlékművet és a dicsőség zöldövezetét is a tó körül kiépült erődvárosok mentén. 

A képen égbolt, víz, kültéri, természet látható

Automatikusan generált leírás

Shlisselburg város leghírhedtebb látnivalója a parttól 300 méterre fekvő Orekhovy-sziget, amelyen a hősi sziget található. A látványosságot még a 14. században építették a novgorodiak, és fontos stratégiai szerepet töltött be a Néva forrásánál, a Ladoga bejáratánál. Kilencven évvel azután, hogy a svédek kezén volt a város, I.Péter serege hősiesen visszafoglalta, és ekkor kapta a Shlisselburg nevet, ami annyit jelent, hogy kulcsfontosságú város. 

Kedvelt turista célpont továbbá a Ladoga-tó északi részén található Valaam szigetcsoport, amely összesen 50 szigetet foglal magában. A szigetcsoport legfőbb látnivalói az elképesztően sajátos északi természeti csodák mellett a Valaam kolostor és a Gecsemáné, Nikolszkij, Vlagyimirszkij, Iljinszkij és más szketek. 

Akármelyik lenyűgöző úti cél felé is vesszük az irányt, ne felejtsük el utazásunk előtt megkötni a megfelelő utasbiztosítást a gondtalan utazás érdekében!

 

forrás: https://yusupovpalace.ru/hu/ladozhskoe-ozero-fakty-ladozhskoe-ozero-dostoprimechatelnosti-foto-video.html

Következő cikkünk: A világ legmélyebb pontja