Európa legszebb gleccserei

A gleccserek igazi természeti csodának számítanak, melyek az évek során folyamatosan változnak. Talán éppen ettől lesznek olyan izgalmasak. Ha igazán különleges kirándulásra vágyunk, akkor érdemes valamelyik „jégtengert” felkeresni, mert biztosan varázslatos látványban lesz részünk. Európa legszebb gleccserei igazi turista látványosságnak számítanak – mutatunk hármak közülük.

Höllentalferner

A gleccser igazi látványossága, hogy egész Németországban csak itt található úgynevezett gleccsernyelv, mely 2570 méter magasból ereszkedik vissza egészen 2200 méterig. Árnyékos területe miatt kevésbé fenyegeti a gleccsert a globális felmelegedés, így meg tudja őrizni 1 km-es hosszúságát, és 700 méter szélességét, mellyel közel akkora, mint a legnagyobb német gleccser, az északi Schneeferner. A Höllentalferner gleccser Németország legmagasabb pontja közeléből induló három gleccser egyike, mely a Wetterstein hegységben található. 

Jostedalsbreen

Európa legnagyobb gleccsere Norvégiában, Sogn og Fjordane megyében található. Négy falu (Luster, Sogndal, Jølster és Stryn) találkozásánál fekszik, így, ha ide látogatunk biztosan találunk megfelelő szállást. A gleccser maga 487 négyzetkilométernyi helyet foglal el, és 1957 méterrel a Høgste Breakulen csúcs a legmagasabb pontja. A közel 500 négyzetkilométeres területhez 50 ág tartozik, a legfőbb ágai a Bøyabreen és a Nigardsbreen 300 méteres tengerszint feletti magasságban helyezkednek el. A gleccser szélessége nehezen meghatározható egy számban, ugyanis van olyan pontja, ami egészen 600 méterre szűkül össze. A 60 km hosszú gleccser 1310 négyzetkilométernyi része az 1991-ben alapított nemzeti park része. Szakemberek szerint a fennmaradását sokkal inkább a nagy mennyiségű hónak köszönheti, mint a hőmérsékletnek.

Mer de Glace

A Mer de Glace gleccser az Alpokban, egészen pontosan Franciaország Rhône-Alpes régiójában helyezkedik el. A neve annyit jelent, hogy „jégtenger”. A gleccser ma mindösszesen 14 km széles, azonban ez korántsem a legnagyobb mérete. Legnagyobb hosszúságát egyes leírások szerint valamikor a 17. században érte el. Idővel azonban a jég visszavonulásával csökkent a gleccser mérete is. Erről többek között a magasan elhelyezkedő elhagyott kunyhók is árulkodnak, amik valaha a jég tetejéről könnyen megközelíthetőek voltak. Ma már kevésbé. Ennek ellenére csodálatos turista látványosságnak számít.

Fontos, hogy a külföldi síelés és sportolás alkalmával mindig kössük meg a megfelelő utasbiztosítást, hogy semmilyen kellemetlen meglepetés ne érjen minket!

Következő cikkünk: Hegymászás Európában: hogyan kezdjünk hozzá?

[Error loading the WebPart 'AA_FAQArticle' of type 'AA-FAQArticle']