Európa legszebb túraútvonalai

A túrázás több szempontból is ideális sport. Minden korosztály megtalálhatja a neki leginkább illő terepet, a vasárnap délutáni sétától a legdurvább teljesítménytúrákig. Kint van az ember kültéren, sokszor festői környezetben. Bármilyen időjárási körülmények között végezhető, és az elkezdéséhez nincsen szükség semmilyen speciális tudásra, vagy felkészülésre. Hazánk is számos gyönyörű túraútvonalat tartogat, most azonban bemutatuk pár híresen szép útvonalat Európából.

Europa-legszebb-turautvonalai-(1).jpeg

Tour du Mont Blanc

Hatalmas, lélegzetelállítóan látványos túraútvonal, 170 km hosszan, három országon keresztül, a kontinens legmagasabb hegycsúcsa körül. A teljes távon 10 000 méter szintkülönbséggel kell számolni, a tapasztalt túrázóknak is 7-11 nap a teljes út megtétele. Útközben azonban számos túristaszálló, kemping, illetve akár hotel is várja a turistákat. Emellett mindenféle szolgáltatás közül is válogathatunk, az útbaigazítástól kezdve a serpa szolgáltatásig. Az útvonal táblákkal, festésekkel jól jelölt, eltévedni szinte lehetetlen, ezért érdemes akár egy-egy szakasz megtételét beiktatni, főleg, ha a közelbe nyaralunk és szívesen töltünk időt a természetben.

West Highland Way

A Skóciában található útvonal, 154 km-en hosszan vezet Milngavie és Fort William között. Az ország leghíresebb és legszebb túraútvonala szintén jól jelölt, illetve a túrázókat segítő infrastruktúrával bőven ellátott. A Mont Blanc-t kerülő útvonalnál szerényebb szintkülönbséggel (3155 méter a teljes hosszon) rendelkezik, így kevésbé megterhelő, azonban arra fel kell készülni, hogy a szeszélyes skót időjárás tartogathat kihívásokat. Az útvonal elkezdése rendkívül kényelmes, Glasgow-tól nem messze indul, miután leszálltunk a repülőről akár egy órán belül már indulhat is a gyaloglás.

Laugavegur

Izland leglátogatottabb túraútvonala gejzírek és gleccserek közt, igazán festői környezetbe vezeti az embert. 2012-ben a National Geographic a világ 20 legjobb túraútvonala közé sorolta. 54 km-en hosszan kanyarog, a szintkülönbség csupán 500 méter. Az útvonal 4 nap alatt kényelmesen teljesíthető. 1997 óta minden évben itt tartják a Laugavegur ultramaratont, általában júliusban, ilyenkor az útvonal el van zárva a túrázók elől.

Minden utazásnál hasznos, azonban ha sportolni, túrázni tervezünk akkor kifejezetten elengedhetetlen a megfelelő utasbiztosítás. Ismeretlen helyen, külföldiként a legapróbb sérülés, vagy egyéb, előre nem várt esemény is kellemetlen következményekkel járhat.

Következő cikkünk: Nyaralás lakókocsival 2023

[Error loading the WebPart 'AA_FAQArticle' of type 'AA-FAQArticle']