Európa monumentális templomai

Külföldi utazásaink során nem csak egyedülálló természeti kincsekkel, hanem ember keze alkotta, lenyűgöző, monumentális építményekkel is találkozhatunk. Európa különleges és tekintélyes templomai rendszerint elkáprázzák látogatóit. Összegyűjtöttünk néhány kivételes építészeti remeket a kontinensről, melyeket érdemes felfedezni. Persze nem kell, hogy utazásunk kifejezetten a templomokról szóljon ahhoz, hogy betérjünk egy-egy magasztos, szent épületbe, de ha az alábbi városok egyikében járunk, mindenképpen szánjunk egy kis időt ezekre a páratlan alkotásokra! Itt az idő, hogy tegyünk egy kirándulást Európa legszebb templomai körül!

Szent Család-templom – Barcelona, Spanyolország

Antoni Gaudi legismertebb műve a Barcelona jelképévé vált Sagrada Família (teljes nevén a Szent Család engesztelő temploma). Az építész személyes spiritualitása nagy hatással volt a tervezésre, amiben a természetet tekintette irányadónak. A hihetetlen Sagrada Familia az évi 4 és fél millió látogatójával a legnépszerűbb műemléknek számít Spanyolországban.

A képen kültéri, égbolt, épület, növény látható

Automatikusan generált leírás

A római katolikus épület munkálatai 1886-ban kezdődtek, és előreláthatólag csak 2026-ban készülnek majd el vele. Ennek ellenére a „félkész” templom már most kihagyhatatlan látványosság a Barcelonában üdülők számára. A templom az organikus építészet mintapéldánya, de sorolják a szecesszióhoz is, sőt kubista jegyeket is megjelennek rajta. Belsejében sok a bonyolult mintázat, mint a spirális, homokvárra emlékeztető tornyok, amelyek tetejét az említett, kubizmus által ihletett mértani alakzatok díszítik.

Szent Péter-bazilika – Vatikán (Róma, Olaszország)

Róma (és azon belül a Vatikán) egyik leghíresebb látnivalója az a lenyűgöző tér, és az a csodás kupolával koronázott bazilika, ahol a katolikus világ szíve dobog.

A képen épület, kültéri, kormányzati épület, település látható

Automatikusan generált leírás

A Szent Péter-bazilika a világ egyik legnagyobb temploma. Reneszánsz és barokk jegyeket hordozó építészete már önmagában lenyűgöző, de a falai között őrzött művészeti kincsek csak tovább fokozzák az épület értékét és jelentőségét. A templom belső hosszúsága 212 méter, magassága 133 méter, alapterülete körülbelül 15 160 m², ezzel a Szent Péter-bazilika a világ egyik legnagyobb belső terével rendelkező építménye.
A Szent Péter-bazilika Európa legnagyobb bazilikái közé tartozik, emelett a világ legnagyobb keresztény templomai közt is előkelő helyet foglal el, mégsem nevezhető a legnagyobbnak. Félix Houphouet-Boigny, Elefántcsontpart elnöke ugyanis 1985-ben kiadta a parancsot: emberei építsenek egy nagyobb templomot. Az elnök saját vagyonából fedezte a szülővárosában létrejövő épületet, amely a Miasszonyunk, a Béke Úrjnője-bazilika nevet viseli.

Hagia Szophia – Isztambul, Törökország

Az isztambuli Hagia Szophia egy igazi építészeti mestermű, ami a történelem során több funkciót is ellátott már. Eredetileg templomként működött, később mecset lett, manapság pedig leginkább múzeumként funkcionál.

A képen égbolt, kültéri, fa, épület látható

Automatikusan generált leírás

A Hagia Szophia a bizánci építészet egyedülálló példája. Összességében építészeti szempontból az Hagia Szophia úgy jellemezhető, mint az összes akkor ismert építészeti elem tökéletes szintézise. A templom különlegessége a többszörös kupolamegoldás, ami első pillantásra rendkívül instabillá teszi. Az újdonságot az épület óriási méretei: a 31 méter átmérőjű és 55,6 méter magas főkupola, valamint a megtámasztását biztosító rendszer jelentik. A fenséges kupolája mellett négy minaret is az épület része, a belső tereket díszítő mozaikok pedig a 9. században készültek.

Grundtvig-templom – Koppenhága, Dánia

A világhírű, evangélikus Grundtvig-templom Koppenhágában található. A Grundtvig-templom névadója a dán teológus és pap Nikolai Frederik Severin Grundtvig.

A képen beltéri, épület, ablak, ív látható

Automatikusan generált leírás

A Grundtwig-templom egy expresszionista stílusú templom, bár díszítő elemei a klasszikus gótikus építészetnek. Általában a skandináv változat középkori vidéki épületeihez hasonlít. Az épület már kívülről is mutatós, de betérve a magasztos belső tér és a tornyosuló boltívek azonban egészen lélegzetelállító látványt nyújtanak és elkápráztatják az ide ellátogatókat. A templom építésére 6 millió téglát használtak fel, néhányat gondosan csiszolták, és a külső falak befejezésére használták. A napfény tükrözi őket, és egy különleges csillogást ad az épületnek.

Notre-Dame-székesegyház – Chartres, Franciaország

A Notre-Dame Párizs legismertebb gótikus stílusú temploma, a Párizsi főegyházmegye főszékesegyháza. Ám azt kevesen tudják, hogy mindössze 80 kilométerre a francia fővárostól található egy másik szemet gyönyörködtető építészeti remekmű, amely nem más, mint a chartres-i katedrális. Az említett épület szintén a Notre-Dame nevet viseli.

A képen égbolt, kültéri, épület, régi látható

Automatikusan generált leírás

A párizsi Notre-Dame-székesegyház a korai gótikus építészet első mesterműve. Szerkezetében már csaknem teljesen eltűntek a romanika hagyományai. Az öthajós belső szinte töretlen lendületű, mivel a kereszthajó viszonylag rövid. Az árkádsort egyforma, sima oszlopok hordozzák. A hatosztatú boltozatot tartó gyámoszlopkötegek is az egyenletes ritmust erősítik.

Hallgrimskirkja – Reykjavík, Izland

Izlandot nem csak természetes szépségei miatt érdemes meglátogatni. Építészeti remekei közül szó szerint is kiemelkedik Reykjavík Hallgrimskirkja nevet viselő evangélikus templom Reykjavíkban.

A képen égbolt, kültéri, víz, csónak látható

Automatikusan generált leírás

A futurisztikus külsejű épület Guðjón Samúelsson fantáziájának szüleménye, aki 1937-ben álmodta meg a templom arculatát (habár az csak 1986-ra készült el). Samúelsson állítólag a sziklákon végigfolyó, lehűlő félben lévő lávából merített magának ihletet a templom megtervezésekor.

Boldog Vazul-székesegyház – Moszkva, Oroszország

A Boldog Vazul-székesegyház 1560-ban készült el IV. Iván orosz cár parancsára. Közel fél évezredes kora ellenére az épület mindmáig remek állapotnak örvend. A templom a moszkvai Vörös téren található, és múzeumként üzemel. Évente csak egyszer tartanak benne istentiszteletet, az októberi istenanya oltalma alkalmából.

A képen épület, kültéri, dóm, régi látható

Automatikusan generált leírás

Az épületegyüttes központi eleme a legnagyobb, 57 méter magas, kis hagymakupolával ékesített torony, illetve az ez alatti főtemplom. Ezt nyolc kisebb templom veszi körül, melyeket az általuk jelképezett győztes csaták napjának védőszentjeiről neveztek el.

A legmagasabb templom

Európában a legmagasabb templomokat gyűjtő listán a fent felsoroltak közül többen is szerepelnek, a Notre Dame, a Szent Péter-bazilika, illetve az említett elefántcsontparti monstrum is szerepel. Az első helyet azonban az ulmi nagytemplom (Ulmer Münster) szerezte meg, amelyhez 161,53 méteres magasságra kellett a mesterembereknek építeni a tornyát.

Európa legszebb és legkülönlegesebb tervezésű templomai arra várnak, hogy felfedezzük őket!

Forrás

A lenyűgöző építmények felfedezése előtt ne felejtsük el megkötni a megfelelő utasbiztosítást!

Következő cikkünk: Európa leghíresebb múzeumai

[Error loading the WebPart 'AA_FAQArticle' of type 'AA-FAQArticle']