Európai borvidékek

A bor egy olyan különleges termék, amelynek nincs párja; egy régió teljes történetét, éghajlatát, lakóinak életét, ízvilágát és egyediségeit meséli el. Minden bor különbözik, és van szerencsénk ezt első kézből megtapasztalni, hiszen a legjobb borokat európai vidékeken találhatjuk meg!

Alentejo, Portugália

A régiót önmagában a helyi borok széles skálája jelképezi, hiszen több mint 250 termelő van a területen, a művelés alatt álló terület nagysága pedig 22 000 hektár. Borba novemberben a legnépszerűbb, amikor a Szőlő és A Bor Fesztiválja zajlik. A Történelmi Központban különféle kis vendéglők, éttermek találhatók, néhányuk olyan agyag boros edényekben szolgálják fel a helyi nedűt, amelyekben egykor régen készítették a bort. A másik közkedvelt időszak decemberben van, amikor Cabeçãóban és Vila de Frades-ban a termelők újborának kóstolása alkalmából rendeznek fesztivált, a Vitifrades nevű rendezvény keretein belül pedig évente verseny folyik a helyi "edényes" borokért.

Bordeaux, Franciaország

Mehetünk a városba vezetett túrára gyalog, hajóval vagy kerékpárral, de ellátogathatunk a borvidékre, vagy megnézhetjük a régiót egy folyami hajóút során, egy biztos: a nap végére egészen biztosan megkóstoljuk életünk legfinomabb borát! Bordeaux meglátogatása igazi csemege, amely mindig tartogat néhány meglepetést. Az emberek általában Saint-Emilionba mennek a kiváló borért, de érdemes felfedeznünk a rendkívüli, gyönyörűen fennmaradt történelmi falut is. Bordeaux-tól egy órás autóútra található Saint-Emilion, egy imádnivaló középkori város, amelyet 5500 hektár szőlő vesz körül, és az UNESCO 1999-ben a világörökség részeként jegyezte fel. 

Toszkána, Olaszország

Amellett, hogy a reneszánsz szülőhelye, Toszkána Közép-Olaszország legfontosabb borvidéke - és az ország hatodik legnagyobb bortermelő régiója. Sokféle nemzetközileg elismert bor választékát kínálja őshonos és nemzetközi fajtákból, különféle stílusokban és ízekben. A borok változatossága annak köszönhető, hogy a Tirrén-tenger partvidékétől a szárazföld felé az Apennin-hegység felé húzódó Toszkána többféle magasságot, talajtípust és éghajlati viszonyokat ölel fel. Toszkána domboldali szőlőültetvényeinek több mint felét Sangiovese szőlővel ültetik, a régió történelmileg Chianti termeléséről ismert. A híres Chianti borvidék Firenzétől délre található, a jellegzetes dombokkal és ciprusfákkal szegezett birtokokon Olaszország leghíresebb vörösbora készül. A világhírű bortermelő vidék hat körzetre oszlik, ebből egyik sem fog csalódást okozni!  

Rengeteg kiváló európai borvidéket látogathatunk meg, azonban mielőtt belevetnénk magunkat a bórkostolás tervezésébe, kössünk utasbiztosítást, hogy teljesen nyugodt legyen az utazás!

Következő cikkünk:
Észak-Afrika országai