Európai hosszúhétvégék

A hosszúhétvégék kiváló alkalmat biztosítanak egy-egy rövidebb utazáshoz. Ilyenkor senki sem szereti magára az utazásra pazarolni az időt, így könnyebben indulunk útnak, ha néhány órán belül célba is érünk, több idő marad a pihenésre és a városnézésre. A jó hír az, hogy Európa számos olyan gyöngyszemet rejteget, amely néhány órán belül elérhető, és két-három nap alatt körbejárható. Arról nem is beszélve, hogy egy pár napos vakációt igazán gazdaságosan is eltölthetünk, sok pénzt spórolva, pláne, ha az adott helyszínt gyalog vagy tömegközlekedéssel járjuk be. Szerencsére hosszúhétvégékből pedig több is van egy évben, így akár egy teljes listát is készíthetünk a megnézendő helyekről. Összegyűjtöttünk néhány különleges helyszínt, melyet érdemes felfedeznünk:

A képen kültéri, személy, telefon, mobiltelefon látható

Automatikusan generált leírás

Ha csak néhány napunk van az utazásra kiváló választás Brugge, Belgium legjobb állapotban lévő középkori városa. A település történelmi óvárosa 2000 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján. Varázslatos stílusú házak, és csokiboltok várják a látogatókat. A Makrton mindenképpen álljunk meg néhány percre a harangtorony előtt, majd a Szent Vér Bazilikától középkori utcácskákon lesétálhatunk egészen a vízpartig. Szintén ideális célpont 2-3 napra Szófia, ahol számos monostort és templomot találunk, illetve érdemes felkeresni az Operaházat, Szent Szófia szobrát, és a Parlamentet. A helység fő vasútállomása legalább óránként indít vonatokat Belgium minden további fontosabb városba.

Ha nem tudunk dönteni, hogy német vagy francia stílusban kirándulnánk inkább, akkor kiváló választás Strasbourg – ugyan Franciaország része, mégis egyszerre franciás és németes a városka. Kozmopolita és mégis történelmi emlékekkel teli, egyszerre modern és izgalmas település. Végig járhatjuk a fagerendás házakkal szegélyezett utcákat gyalog, vagy akár biciklivel is, és meglátogathatjuk az európai intézmények negyedét, ahol az Európai Parlament, az Európa Tanács és az Emberi Jogok Európai Bírósága is megtalálható. A városban rendezik meg minden évben Európa legrégebbi karácsonyi vásárát. 

Autóval, busszal vagy akár vonattal néhány óra alatt eljuthatunk a varázslatos szépségű, közeli Bécs városába, Ausztria fővárosába. Az ország gazdasági és kulturális központja hangulatos utcákat, történelmi látnivalókat, ínyenc éttermeket és barátságos kávézókat rejt. A térség fő nevezetessége a belvárosban található 12. századi Szent István-székesegyház, a Bécsi Állami Operaház, mely a város zenei életének központja, a barokk stílusú császári rezidencia, a Schönbrunn palota, a pompás Belvedere kastély, mely Ausztria egyik legértékesebb műgyűjteményének nyújt otthont. Ha itt járunk, érdemes ellátogatnunk a különleges Hundertwasser-házhoz, mely az egész világból vonzza a turistákat. A társasház magán viseli Friedensreich Hundertwasser művész, polgári nevén Friedrich Stowasser kézjegyét, ugyanis a tarka színekben pompázó külső homlokzata páratlan látvány.

Pozsony, Szlovákia fővárosa is könnyen, pár óra alatt megközelíthető a magyar lakosok számára. A város történelmi ereklyékben és kulturális kincsekben rendkívül gazdag, szórakoztató programok széles tárháza várja az ideutazókat. Világhírű fesztiválok, könnyű- és komolyzenei koncertek, színház előadások érthetőek el a térségben. A helység fő nevezetessége a nagy történelmi múlttal rendelkező várkomplexum a Kis-Kárpátok egy elszigetelt hegyén, a Pozsonyi vár, a Dévényi vár lenyűgöző maradványa, a Szent Márton dóm, mely egy 15. században épült gótikus székesegyház Pozsony történelmi városrészében. Különleges látnivaló a Prímás palota, mely a város egyik legszebb neoklasszicista stílusban épült palotája, a helyi, hangulatos Főtér és a Mihály-kapu, amely a főváros erődítményének négy kapuja közül az egyetlen fennmaradt emlékműve az óvárosban.

Könnyedén megközelíthető Magyarországról Krakkó, Lengyelország páratlan városa, mely igazán népszerű turista célpont. A történelmi település gyönyörű látnivalókat rejt. Ha itt járunk, érdemes megcsodálnunk a meghitt Főterét és annak épületeit, mint például Városháza tornyát, mely az egyik legérdekesebb műemléke a középkori Krakkónak. A helységben felfedezhetjük királyi utat, amely a város utcáin és terein átvezető útvonal, ahol díszes felvonulásokat tartottak a 18. századig királyi ünnepek, koronázások vagy temetkezések alkalmával. Különleges látnivaló a Kazimierz, a krakkói zsidó negyed, a Visztula folyó festői partja és a Wawel-domb, mely tetején található a királyi palota, a bástyák és a katedrális.

Még ha csak néhány napig tart a kiruccanásunk, akkor is hangsúlyt kell fektetnünk biztonságunkra és fel kell készülnünk minden eshetőségre. A hosszú hétvége nyugalmához fontos a megfelelő utasbiztosítás kiválasztása. 

A hosszú hétvége nyugalmához fontos a megfelelő utasbiztosítás kiválasztása.

Következő cikkünk:
Ezeket ne csináld a repülés során