Európai nyaralás szeptemberben

A szeptember sokaknak a nyár végét jelenti, pedig ez a hónap kiváló alkalom európai nyaralásra, hisz az időjárás még bőven ideális, az árak pedig sokkal alacsonyabbak, mint a nyári hónapokban. Nem elhanyagolható az sem, hogy a tömeg is jóval kisebb a népszerűbb célok esetében is, így sokkal nyugodtabban élvezhetjük kedvenc látványosságainkat, sőt, akár izgalmas helyi eseményeken is részt vehetünk. De hova érdemes ilyenkor utazni?

A képen égbolt, személy, kültéri látható

Automatikusan generált leírás

Oktoberfest Münchenben

A legendás fesztivál, az Oktoberfest több millió látogatót vonz a gyönyörű bajor városba, és valószínűleg a világ legnagyobb sörnek szentelt ünnepe. A kicsit több, mint két hétig tartó fesztivál a neve ellenére szeptemberben kezdődik, és a belvároson kívüli, Wiesn nevű réten zajlik. A két héten át tartó folyamatos bulizás során a szórakozást igencsak kedvelő bajorok és a lelkes turisták több millió liter sört fogyasztanak a helyi müncheni sörfőzdékből, és hasonlóan lenyűgöző számú hagyományos sült kolbász és óriásperec fogy el. Az ivás és az evés mellett sok a tánc és az ének is, illetve a fesztiválon nyüzsgő kocsis felvonulások, hagyományos bajor jelmezekbe öltözött emberek, élő népzene és vásári túrák zajlanak. Amellett, hogy az Oktoberfest otthona, München önmagában is népszerű, rengeteg látnivalóval büszkélkedhet, beleértve világszínvonalú múzeumokat és művészeti galériákat, bájos építészeti gyöngyszemeket és pezsgő éjszakai életet.

Velence és a Regata Storica

Ha autentikus és egyedülálló élményre vágyunk, akkor Velence az egyik legjobb választás nyaraláshoz Európában a szeptemberi időszakban is, különösen a Regata Storica néven ismert esemény miatt. A Regata Storica egy történelmi csónakparádé, amelyet evezőversenyek sorozata követ és egyike azoknak a hagyományoknak, amelyeket a velenceiek nagy becsben tartanak. Valójában a regatták mindig is fontos részét képezték Velence történetének, az első ilyen eseményekről a 13. században számoltak be erről a területről. A Regata Storica-t azonban először 1841-ben rendezték meg, mint egy éves hajóversenyt a Canal Grande-n, azzal a céllal, hogy a legjobb gondolások összemérjék tudásukat. Ma már több ezer hajó gyűlik össze a Szent Márk-öbölben, hogy részt vegyen az esemény legnépszerűbb versenyén, a gondolini regattán. Ha Velence szerepel a bakancslistánkon, ez egy remek alkalom arra, hogy meglátogassuk és elmerüljünk a város varázslatában.

Bracelona és a Festes de la Merce

Minden évben szeptember 24 körül Barcelona megtartja a legnagyobb éves fesztiválját Mare de Déu de la Mercè, Barcelona védőszentje tiszteletére. A fesztivál, Les Festes de La Mercè néven 1871 óta hivatalos városi ünnep. Az öt napig tartó, élénk utcai buli több száz kisebb és nagyobb eseményt kínál, amelyek nemcsak a katalán kultúrára és örökségre koncentrálnak. Az egyik legérdekesebb hagyomány az Ördögök felvonulása, amely során különféle ijesztő jelmezekbe öltözött helyiek csoportjai kézi tűzijátékokkal szaladgálnak az utcán. A fesztivál másik fénypontja a tűzfutás, vagyis a Correfoc, de számos élőzenés műsor és felvonulás is zajlik, amelyek minden pillanatban színesítik a hangulatot. A fesztivál mellett rengeteg más látnivalót van lehetőségünk felfedezni Barcelonában, a Gaudi csodálatos építészeti alkotásaitól a strandokon át egészen a flamenco bárokig.

Galway és a Nemzetközi Osztrigafesztivál

A Galway Nemzetközi Osztriga & Tengeri Fesztivál a második leghíresebb ír fesztivál Szent Patrik napja után, és az egyik leghosszabb ideig tartó ételfesztivál a kontinensen. Ez a népszerű fesztivál a különféle evésre fókuszáló eseményekkel várja a látogatókat, például osztriga nyitó bajnokságokkal, osztriga evési versenyekkel, főzési bemutatókkal, főzőversenyekkel, kulináris túrákkal és ételkóstolókkal a város legfinomabb éttermeiben. A fesztivál ideje alatt Írország legjobb zenészei is feljönnek a színpadra, de a programok között találhatunk Osztriga Nyitó Világbajnokságot, karneváli felvonulást és a szépségversenyt is. A fesztivál legújabb kiegészítője a Seafood Trail, vagyis a tengeri herkentyűk útja, amely a város legjobb éttermeibe vezeti a vendégeket, ahol helyi ihletésű ételeket és különféle finomságokat szolgálnak fel. A fesztiválnak már nagy hagyománya van, és minden évben növekszik azon résztvevők száma, akik szeretik az osztriga és a pezsgő kombinációját. A finom ételek fogyasztása Írország legművészibb városának felfedezése közben remek kombináció, mivel Galway csodálatos népzenészeiről és nagyszerű ír kocsmáiról is ismert. Tehát az igazi ínyencek számára Galway az egyik legjobb választás szeptemberben!

Görög szigetek 

A legtöbb görög szigeten a szeptembert a nyári szezon utolsó hónapjának tekintik, így, ha el akarjuk kerülni a perzselő hőséget, a hatalmas tömegeket és a magas árakat, akkor ez lehet a tökéletes alkalom a látogatásra. Szeptember elején a tömeg lassan oszlani kezd, és a hőmérséklet enyhébb, ami azt jelenti, hogy szeptember a szigetek egyik legkellemesebb hónapja. Habár a közlekedési menetrendek szeptember 15 körül változnak, ez az az időszak is, amikor sok hajóútvonal nagyvonalú kedvezményeket kínál, mielőtt véget vet az európai szezonnak, és télre melegebb éghajlatra költözik. A szigetről-szigetre ugrálás tehát sokkal olcsóbb lehet szeptemberben. Mindemellett a szigetek többségénél legalább 11 órás napi napsütés élvezhető, ami a nyári melegben lehetetlenné teszi a szabadtéri tevékenységeket, így ideális megoldás szeptemberben ellátogatni a görög szigetekre, ha utunk során több városnéző programot vagy kirándulást szeretnénk megejteni.

Ne féljünk tehát szeptemberben elindulni egy kései nyaralásra, hiszen rengeteg előnnyel és izgalmas lehetőségekkel kecsegtet Európa ilyenkor is. Ha így teszünk, ne feledkezzünk meg az utasbiztosításról sem, hogy ne érhessenek váratlan meglepetések!

Következő cikkünk: Európa monumentális templomai