Evezés a Szigetközben

Szeretsz a természetközelben feltöltődni? Valami tuti programot keresel nyárra a családnak? Esetleg osztálynak, vagy nagyobb társaságnak szerveznél utazást? Ha felmerül lehetőségként az aktív kikapcsolódás alternatívája, akkor a kenuzást neked találták ki!

Evezes-a-szigetkozben-(1).jpeg

Sokoldalú sport

Az evezés rendkívül sokoldalú. A technika elsajátítása nem nehéz, a legtöbb túrakenu kifejezetten biztonságos, egyszerűen irányítható, semmiféle szakértelmet nem igényel. A különböző nehézségi szinteket pedig a természet szolgáltatja, hiszen mehetünk állóvízre, vagy folyóvízre csorogni a sodrással együtt, vagy éppen az ellen, ha a fizikai teljesítményre koncentrálnánk.

Temérdek vízfelület

Hazánk szerencsére bővelkedik a különböző folyókban, tavakban. Ráadásul szinte bárhol adott a kenu bérlés lehetősége, legyünk akár a Duna mentén, a Balaton, vagy a Tisza-tó partján. Az egyik legszebb, hazai evezős terület azonban talán a Szigetköz. A Győr-Moson-Sopron megyei vízterületen temérdek kemping várja a párokat, családokat, de akár teljes osztályokat is. Festői környezetben számtalan kenutúra útvonal található, ráadásul a legtöbb helyen a sodrás is minimális, vagy nincs is, ezért abszolút ideális gyerekek számára is.

Egyedül vagy túravezetővel?

A legtöbb vízterületen, így a Szigetközben is számos társaság foglalkozik kenutúrák szervezésével. A tapasztalatuk segít abban, hogy a legszebb helyeket lássuk. Általában pontosan ismerik a vízterületet, amit bejárunk ezért ritkán érhet bennünket meglepetés. Viszont a kenuzás tudománya nem ördöngösség. Egészen  nyugodtan neki vághatunk magunk is. Ahol tudunk kenut bérelni, ott általában az evezés alapjait is készséggel elmondják nekünk. Egy pár dologra azonban oda kell figyelni.

Az első és legfontosabb, hogy legyünk tisztába a helyi szabályokkal. A Szigetközhöz hasonló, zárt területeken ritkán vannak komoly regulák, azonban az élő vízen (Duna, Tisza stb.) vannak általános hajózási szabályok, amiket be kell tartani. Kezdőknek semmiképpen nem ajánlott erős sodrásban kezdeni az evezést, mert tartogathat kellemetlen meglepetéseket. Végül, de nem utolsósorban fel kell készülni a borulásra. A vízre érzékeny eszközöket, élelmet jól zárható műanyag hordóban, vagy speciális hátizsákban érdemes tárolni, sokszor ezeket is tudunk a kenu mellé bérelni. Szintén a csónakok mellé szokott járni a mentőmellény, ezt az úszni nem tudóknak kötelező, de mindenki másnak is ajánlott felvennie.

Az utazás előtt azonban mindenképpen gondoskodjunk a megfelelő utasbiztosításról, ez főként sporttevékenység esetén elengedhetetlen.

Következő cikkünk: A Föld legnagyobb tükre: Salar de Uyuni