Ezeket ne csináld a repülés során

Ahogy bármely közlekedési eszközön, úgy a repülőgépeken is vannak szabályok, melyeket javasolt betartani a kellemes utazás érdekében. A szabályok tisztázása mellett az alábbi lista tartalmaz hasznos tanácsokat az első repüléshez is.

Jól válaszd ki az ülőhelyed!

Különösen hosszabb utaknál egyáltalán nem mindegy, hol ülünk órákon keresztül. Ingyen, vagy minimális összegért cserébe kiválaszthatjuk a nekünk megfelelő helyet, ilyenkor ügyeljünk, hogy ne mosdó mellett legyen a helyünk és lehetőleg a folyosó melletti ülésre foglaljunk, hogy bármikor felállhass, amikor csak szeretnél! 

Állj fel néha!

Főként hosszabb repülőutak esetén időnként sétálj egy keveset, menj ki esetleg a mosdóba. A repülés ugyanis megnöveli a trombózis, és a véralvadási rendellenességek esélyét, ezt azonban rövidebb sétákkal elkerülhetjük.

Figyelj oda, mit eszel repülés előtt!

Nincs rosszabb annál, ha az ember felpuffadt hassal, hányingerrel vagy émelygéssel üli végig a repülőutat, ezért figyelj oda, mit fogyasztasz repülés előtt! Kerüljön tiltólistára repülés előtt 24 órával a szénsavas üdítők, bő olajban sült ételek, hüvelyes zöldségek, cukormentes édességek fogyasztását, nem csak a kellemetlenségek, de egészségügyi kockázatok elkerülése érdekében.

Hallgass az utaskísérőkre!

Ha bármi problémád adódik, minden helyzetben a személyzet fogja tudni megoldani a problémáidat, ezért mindig figyelj oda rájuk, tartsd be a szabályaikat és legyél velük udvarias, ez a legkevesebb, amit megtehetsz.

Kerüld a túlzott alkohol fogyasztást!

Aki egy kicsit is fél a repüléstől az hajlamos az alkoholfogyasztásból bátorságot meríteni, azonban ez veszélyes lehet, mivel a fedélzeti nyomás miatt gyorsabban reagál a szervezetünk az alkoholra, így az sokkal hamarabb a fejünkbe szállhat.

Készülj fel minden eshetőségre!

Lehet, hogy legutóbbi utad során nem volt problémád a hányingerrel, vagy a füldugulással, de könnyen lehet, hogy most másképp reagál a szervezeted a nyomáskülönbségre. A biztonság kedvéért legyen nálad rágógumi, B6 vitamin vagy bármi, amire szerinted szükség lehet. 

Fogyassz elegendő folyadékot!

A megfelelő folyadékbevitel mindig fontos, de repülőn még inkább. A repülőgépen rendkívül alacsony a páratartalom, így sokkal könnyebben kiszáradhatunk, mint máshol, sőt ez rosszullétet is eredményezhet. Hogy ezt elkerüld, igyál rendszeresen vizet, de kerüld a cukros, alkoholos és koffeines italokat, mert ezek mind vízhajtó hatásúak.

A képen személy, ülő, beltéri látható

Automatikusan generált leírás

Gondoskodj rágcsálnivalókról!

Bár minden bizonnyal fogsz kapni ételt a repülőút során, jobb, ha vészhelyzet esetére van nálad valami harapnivaló, ha mégis megéheznél, hiszen általában a reptéri adagok nem olyan nagyok. Ezen kívül a nassolás kiváló figyelemelterelő módszer, ha félnél a repüléstől!

Öltözz kényelmesen!

Ez különösen akkor fontos, ha hosszabb repülőútra készülünk, de bármilyen hosszú is az út, kellemesebb lesz az élmény, ha nem feszes, kényelmetlen ruhákban üljük végig. Érdemes olyan nadrágot viselni az útra, amely nem szorít, érdemes elhagyni az öveket és a felsőkből is a lazább fazonok ajánlottak. 

Minden legyen kéznél!

Mindig úgy szállj fel a repülőre, hogy a beszállókártyád kéznél van, a legfontosabbak, amelyeket használni szeretnél utazás során pedig hátizsákban, vagy a kézipoggyász könnyen elérhető részein legyenek, hogy utastársaid ne tartsd fel beszállás közben és ne zavard őket repülés során sem a keresgéléssel.

Tartsd be az íratlan szabályokat is!

Mindenkinek jobb békében és nyugalomban utaznia, ezért tedd meg Te is azt a néhány apróságot, amely ezt biztosítja. Ne döntsd nagyon hátra az ülést, ne hangoskodj és mindig légy tekintettel utastársaidra. 

Ne viselj kontaktlencsét!

A repülőgép száraz levegője miatt a lencse irritálhatja a szemet, ezért mindig legyen nálunk szemüveg, mely nem csak kényelmesebb, de megelőzhető vele a kellemetlen szárazság érzet is.

Ne hallgasd el, ha rosszul vagy!

Nem szabad elhallgatni, ha rosszul érzed magad, bátran szólj a stewardesseknek, akik megfelelően ki vannak az ilyen helyzetekre képezve.

Ne aludj el reggeli érkezéskor!

Ha reggel száll le a repülőgép, akkor semmiképpen se aludj el érkezés előtt, próbálj minél előbb alkalmazkodni az ottani időhöz, hogy ne kelljen nyaralásod első napját alvással vagy hulla fáradtan eltölteni.

Ne stresszelj!

Ez így banálisnak és sokszor kivitelezhetetlennek hangzik. Azonban a repülés az utazás egyik legbiztonságosabb módja. Amennyiben komoly kétségeid vannak afelől, hogy kibíriod-e érdemes orvossal konzultálni, ők tudnak tanácsot adni arról is, hogy milyen gyógyszerekkel, vitaminokkal, praktikákkal érdemes nyugtatni a testet repülés előtt. Előfordulhat az is, hogy ez a közlekedési módszer nem ajánlott. Bizonyos betegségek fennállásákor, vagy esetleg komolyabb műtétek után. Arról, hogy mikor nem lehet repülni szintén a háziorvos, esetleg a légitársaság adhat tájékoztatást.

A nyugodt utazás egyik legfontosabb feltétele a megfelelő utasbiztosítás kiválasztása.

Következő cikkünk:
Ezekre figyelj, amikor szállást foglalsz