Fantasy Canyon, Utah állam, USA

Amerika kétségtelenül a kanyonok hazája. A legismertebb kanyonja vitathatatlanul az Arizóna északi részén található Grand Canyon, melynek mélysége meghaladja az 1,6 km-t, hosszúsága pedig a 440 m-t. Ám számos más természeti csoda is fellelhető az Egyesül Államokban, ilyen az Utah állambeli Fantasy Canyon.

A képen szikla, kültéri, sziklás, természet látható

Automatikusan generált leírás

Aki ellátogat a Fantasy Canyonba, egy igazán különleges világba csöppenhet. Az Utah államészakkeleti részén elhelyezkedő terület tele van hihetetlen sziklaalakzatokkal, bizonyos elemeit éppen ezért el is nevezték repülő boszorkánynak, ordító férfinek, földönkívüli fejnek vagy éppen ördögi játszótérnek. A félelmetes hely a feltételezések szerint 38-50 millió évvel ezelőtt jött létre, miután az itt lévő tó feltöltődött iszappal, homokkal és agyaggal, amelyek később összeálltak. Ezt követően az esőzések kimosták a kanyont és csak a tartósabb homokkő maradt meg benne. A ma látható szokatlan, megdöbbentő alakzatok pedig igazi turisztikai szenzációnak számítanak, a világ minden tájáról érkeznek ide látogatók.

A Fantasy Canyont 1909-ben Earl Douglass kutató fedezte fel. A természeti képződmény mindössze 10 hektárnyi területet ölel fel, tehát nem számít nagynak, ám annyira szokatlan geológiai alakzatoknak ad otthont, hogy mégis a világ legjelentősebb kanyonjai közé tartozik.

A kanyonokról

A kanyon (eredetileg spanyol cañón) sziklafalak közt húzódó mély völgy, amelyet gyakran egy folyó vájt ki. A legtöbb kanyon egy fennsík hosszú ideig tartó eróziójával jött létre. Gyakoribbak a száraz, mint a nedves éghajlatú vidékeken, mivel az eróziós időjárási hatások az előbbi helyeken erősebbek. A kanyonfalakat gyakran ellenálló homokkő vagy gránit sziklák alkotják. Léteznek víz alatti kanyonok is, gyakran egy folyó torkolatának meghosszabbításaként.

A kanyonok nagyságának mérésére nem létezik széles körben elfogadott egzakt definíció. Mérhető például a kanyon mélysége, hossza, a kanyonrendszer területe, de az összehasonlítással gyakran gondok adódnak, például a legmélyebb kanyont keresve nehézség, hogy a viszonylag lapos fennsíkokba vésődő -tehát jól kivehető szegélyekkel rendelkező - kanyonok mélysége könnyen megállapítható, nem így van azonban a hegyi kanyonokkal. Sok nagy kanyon például a Himalájában megközelíthetetlensége miatt nem mérhető fel.

A világ csodálatos természeti képződményei felfedezésre várnak! Ám utazás előtt mindig legyen az első dolgunk a megfelelő utasbiztosítás megkötése, hogy ne érhessen minket kellemetlen meglepetés! Utazásra fel!

Következő cikkünk: A Szerelem-alagútja, Ukrajna