Fontos tudnivalók a tengeri élővilágról

Földünk felszínének háromnegyedét tengerek és óceánok formájában összefüggő vízburok borítja, mely rendkívül változatos élővilággal rendelkezik. Utazásaink során közelebb kerülhetünk ezekhez a titokzatos, egzotikus természeti csodákhoz. 

A partközeli vizek élővilága átlagosan 200 méter mély kontinens talapzatáig nyúlik. A fürdőzők és búvárkodók itt sokszínű, fajokban gazdag élővilágot fedezhetnek fel. 

A sekélyebb vizekben élnek a különleges szépségű tengeri csillagok. Az itt található korallszirtek a trópusi tengerek legszínpompásabb részei. A kékkagyló Európa nyugati partvidékén gyakran tömegesen fordul elő, ízletes húsáért sok helyen tenyésztik. A tengerek különböző típusú merülő helyet rejtenek, hajóroncsokat, barlangokat, zátonyokat.

A nyílt tengerek és óceánok mélyére tehetünk izgalmas kirándulást a tropicariumokban. 

Fontos, hogy a fürdőzés és búvárkodás során is ügyeljünk biztonságunkra. Érdemes korallcipőt húznunk, ugyanis ha a sziklás tengerparton mezítláb sétálunk, könnyen megsérülhetünk, illetve a légzőpipával búvárkodók is könnyen tengeri sünbe tenyerelhetnek. A partmenti sekély vizekben élhetnek veszélyes állatok, amelyekbe könnyen belegyalogolhatunk. A tengeri sün sziklás partszakaszt kedveli, apró lábaival megtapad a köveken. Az Adrián gyakorta találkozhatunk velük. Belelépni rendkívül fájdalmas, kb. 3 cm hosszú tüskéjük könnyen fúródik a bőrbe. Védekezni vastagabb talpú úszócipővel lehet, illetve az sem árt, ha figyelmesen megnézzük, hová is lépünk. Ha már megtörtént a baj, és beleléptünk, azonnal észre fogjuk venni, hiszen égő fájdalmat érezhetünk. Fontos, hogy ne próbáljuk meg magunk kihúzni a tüskét, mert könnyen beletörik, és így fájdalmas gyulladást okozhat, már csak sebész tudja eltávolítani. Amennyiben a tüske nem fúródott mélyre, javasolt a sérült testrész ecetes borogatása. Így a tüske felpuhul, feloldódik, könnyen eltávolítható lesz. A sebet mindenképpen kezeljük le fertőtlenítővel.
A medúzacsípés a darázscsípéshez hasonlóan allergiás reakciókat válthat ki. A szörf-, búvár- vagy Lycra-ruha viselése jó védelmet nyújthat a karunknak, lábunknak és a nyakunknak, míg a lábfejünket békatalppal vagy úszócipővel védhetjük.
A szinte láthatatlan, mozdulatlan kőhal könnyen beleolvad a tenger korallszirtjeibe és szikláiba. Tüskéi komoly méreganyagot rejtenek magukban, ezért érdemes vigyáznunk vele.

Mindig figyeljük a kihelyezett táblákat és jelzéseket, melyek az esetleges veszélyekre figyelmeztetnek!

A biztonságunk mindig legyen az első! Kösse meg a vízisportokra is köthető sportbiztosításunkat!

Következő cikkünk: Fontos tudnivalók búvárkodáshoz


[Error loading the WebPart 'AA_FAQArticle' of type 'AA-FAQArticle']