Fontos tudnivalók búvárkodáshoz

A tengeri és óceáni élővilág szépségének felfedezése különleges élmény. A búvárkodás egyre népszerűbb sportág, ma már könnyen elérhető bárki számára. Mindenki kedvére válogathat a búváriskolák és búvároktatók közül egy-egy utazás során. A tanfolyam része az elméleti oktatás, a védett vízi merülés, majd következhet a nyíltvízi merülés. A búvár tanfolyamra való jelentkezés 10 év alatt szülői felügyelethez, 12 év alatt szülői hozzájáruláshoz kötött, 15 év felett pedig megkötések nélkül végezhető.

Sokan tartanak a búvárkodástól, pedig egy komoly háttérrel rendelkező technikai sport. A búvárkodás során gyarapíthatjuk önbizalmunkat, határozottabbá válhatunk és megtanulhatunk csapatban dolgozni. Gyakran ajánlják a tevékenységet olyan személyeknek, akik félnek a víztől.

A búvárkodás élménye igazán felbecsülhetetlen, ám fontos tisztázni a sport komoly veszélyeit is. Sajátos közeg a víz, ahol néhány órára kilépve a szárazföldi környezetből az ember maga is a víz alatti természet részévé válik. A szabályok, – még ha túlzottan óvónak is tűnnek– a mi biztonságunkat szolgálják, tehát be kell tartani. Így könnyen elkerülhetjük a komplikációkat.

Horvátország, Egyiptom vagy a Maldív-szigetek varázslatos tengeri élővilága csak néhány kitűnő merülőhelyszín a nagyvilágból.

A búvárkodáshoz jó szellemi és fizikai állapot szükséges. Soha ne merüljünk alkohol vagy kábítószer hatása alatt. Tartsuk megfelelő szinten a búvárkészségeinket, esetleg fejlesszük magunkat továbbképző tanfolyamok útján. Ha egy ideje nem merültünk, akkor mindenképpen gyakoroljunk védett körülmények között, olvassuk át a tananyagokat, és idézzük fel a legfontosabb tudnivalókat.

Ismerjük a merülő helyet. Ha nem ismerjük, akkor kérjünk eligazítást egy megbízható helyi merülésvezetőtől. Ha rosszabbak a körülmények, mint amit megszoktunk, akkor halasszuk el a merülést, vagy válasszunk másik helyszínt, ahol jobbak a körülmények.

Mindig legyünk tisztában a merülésre vonatkozó helyi törvényekkel és szabályokkal, különös tekintettel a halászatra és a búvárzászló használatára vonatkozó előírásokra.

Védekezzük biztonságosan búvárkodás veszélyei ellen! Kösse meg a vízisportokra is köthető sportbiztosításunkat!

Következő cikkünk: Fontos tudnivalók a tengeri élővilágról