Gasztrotúra Japánban

Japán messzinek tűnő kultúrája egyre jobban beszivárog a mindennapi életünkbe. Egyre növekszik az anime és a manga műfajának rajongótábora, de a gasztronómia egyes elemei is népszerűek. A japán ételek azonban túlmutatnak a rizsen és a sushin, ezért mindenképpen érdemes kifejezetten a konyhaművészet megismerésének céljával érkezni a szigetországba.

Gasztrotura-Japanban-(1).jpeg

Történelem

A japán kultúrában a gasztronómia kiemelt szerepet élvez, illőbb talán konyhaművészetről beszélni, hiszen az ételek elkészítését külön művészeti ágként tartják számon. A történelem során számos más ország gasztonómiájából vettek át elemeket, azonban ezeket mindig a saját képükre formálták. A középkorban például komoly éhínség pusztított a szigeteken, a megoldás keresése közben pedig eljutottak Cathajba, ahol megismerték a szóját, mint a hús és a hal helyettesítőjét. Szintén Kínából származik a rizs szeretete is, aminek a termesztését teljesen új szintre emelték. Erre azért volt szükség, mert a magas hegyek miatt igen kevés, rizs termesztésre alkalmas földterület van. Hasonló “jövevény” a marha is, amit eleinte túlságosan jámbor állatnak tartottak ahhoz, hogy megegyék. Végül aztán lassan felkerült az étlapokra és manapság a japán kobei marha az egyik legismertebb gasztronómiai különlegesség.

Utcai árusok

A hamisítatlan japán konyha turistaként nyugodtan felfedezhető az utcán is. Az ételek felé az egész ország területén nagyon magas higiéniai, illetve esztétikai feltételeket támasztanak, ezért nyugodt szívvel olthatjuk éhségünket az utcai árusok bódéjánál.

Italok

A vacsora előtt elengedhetetlen legalább egy gyűszűnyi szaké, azaz rizspálinka fogyasztása. Azonban szintén komoly kultúrája van a teának is, amelyet minden alkalommal fogyasztanak. Annyira népszerű ez az ital, hogy számos étterembe ingyen kínálják a vendégeknek.

A legfontosabb étkezés

Japánban a legfontosabb étkezés egyértelműen a vacsora. A reggeli és az ebéd általában gyors, egyszerű a vacsora pedig szinte egy külön szertartás. Főfogás helyett számos kisebb adag ételt fogyasztanak, alacsony asztalnál térdelve, vagy a földön ülve.

Tálalás

Nem mehetünk el szó nélkül a tálalás kultúrája mellett sem. Ezt a japán nyelvben “vosou”-nak mondják, ami fordításban annyit tesz, hogy “szépen felöltöztetni”. Ezek után nem csodálkozhatunk rajta, hogy az ételek esztétikus megjelenésére külön hangsúlyt fektetnek.

Az utazás előtt azonban semmiképpen se feledkezzünk el az utasbiztosítás megkötéséről sem!

Következő cikkünk: Kalandok és olcsó utazás: stoppal a világ körül