Görögország időjárása

Görögország Európa délkeleti részén található, éghajlatát tekintve túlnyomórészt mediterrán ország, már ami a tengerpartot és a szigeteket illeti. Turisztikai szempontból ennek van a legnagyobb jelentősége, ám a rend kedvéért jegyezzük meg, hogy egyes részein kontinentális és hegyvidéki éghajlat tapasztalható.
 

gorogorszag-(1).jpeg


A tengerek által körülzárt félsziget mediterrán részén a nyár száraz, télen viszont kifejezetten esős és hideg időszakok tapasztalhatók, az éves csapadék nagy része október és március között érkezik, a legesősebb az északnyugati rész. Görögország időjárás szempontjából nagy kedvenc a magyar turisták számára, évtizedek óta ez az egyik legnépszerűbb célpont, különösen, ha az ár-érték arányt tekintjük. A levegő tiszta és száraz, amely kedvez a napozást, tengerparti heverészést kedvelőknek. A téli és a nyári időszak között húsz fok is lehet a különbség, a szigeteken ez alacsonyabb. A legmelegebb hónapok a július és az augusztus, akkor szinte az ország egészében 30 Celsius-fok fölött zár a havi átlagos maximum hőmérséklet, ehhez jelentős páratartalom társul.

A valaha volt legmagasabb hőmérsékletet 1977-ben mérték, akkor Athénban 47,7 Celsius-fokot mutattak a hőmérők. A napsütéses órák száma változó, de bizonyos helyeken átlépheti az évi 3000 órás határt. A tengerre sem lehet panasz, áprilisban már meghaladja a 20 fokos hőmérsékletet, és ez kitart novemberig, a csúcsidőszakban 25-26 fokos is lehet. Ha tombol a hőség, azt egyrészt a vízben lehet átvészelni, másrészt pedig a kellemes szélnek köszönhetően csökken a hőérzet. Már amikor kellemes a szél, mert augusztusban forró levegő érkezik délről, ami ráerősít a nap sugaraira.

Bármikor utazunk Görögországba, a megfelelő családi és csoportos utasbiztosítás kiválasztása a legfontosabb!

Következő cikkünk:
Bali időjárása