Görögország legszebb tengerpartjai

A strand szerelmesei számára kevés jobb hely létezik, mint Görögország. A több száz lakott szigettel és több ezer mérföldes tengerparttal büszkélkedő ország elképesztően sok arany homokos tengerpartnak ad otthont, amelyet a Jón-tenger és az Égei-tenger szigeteit körülölelő kristálytiszta tengervíz tesz igazán bámulatossá. Egy garantált: egy görög tengerparti nyaralás életre szóló élmény! 

Navagio Beach

A görög strandok királya, a Zakynthos szigetén található Navagio strand valóban mindent magába foglal, amit csak egy turista kívánhat: nem véletlenül lett Görögország legnépszerűbb strandja. A fölénk magasodó függőleges sziklák által keretezett tengerpart azúrkék vizekkel, tiszta és puha homokkal büszkélkedhet, de egyedi karakterét igazán mégis a partra vetődött roncshajó adja, amely a tengerpart népszerűségének elsődleges oka, hiszen rendkívül különleges látványt kölcsönöz a tengerpartnak. Bár a helyszín autóval nem közelíthető meg, érdemes részt venni egy strandra tartó szervezett hajókiránduláson, mely igaz anyagi ráfordítással jár, az elképesztő látvány és az életre szóló élmények megérik az árat. Mindemellett ezen utak keretein belül a turisták más mesés helyeket is megcsodálhatnak, például a búvárkodáshoz ideális helyszínt biztosító Kék Barlangot, vagy a különleges Xigia Beach-et. 

Myrtos Beach

A cikcakkos úton lefelé haladva hamar megértjük, hogy miért nevezik a kefaloniai Myrtos strandot Görögország egyik legszebb strandjának. Lenyűgöző látvány, ahogy a mélykék víz színe kontrasztot alkot a kavicsok szinte világító fehérségével. Érdemes reggel érkezni, amikor nyugodtan kiválaszthatjuk a nekünk tetsző helyet, de ilyenkor a víz is kellemesen frissítő. Mivel a helyszínen víz mély, a meredek tengerfenéket pedig nagy méretű kavicsok borítják, a strand nem a legideálisabb választás kisgyermekes családok és idős turisták számára. A fiatal és középkorú utazók körében viszont annál népszerűbb, hiszen a festői környezet mellett a szörfözést is kipróbálhatják.  A legközelebbi falu Divarata, ahol több taverna kínálatából is választhatunk, amikor megéhezünk a sok úszás után.

Kokkini (vörös) strand 

Ez a lenyűgöző, szürreális tengerpart Santorini délnyugati részén található, és arról nevezetes, hogy rozsdaszínű sziklákkal tarkított, így ez az ország egyik leginkább fotogén partszakasza. A strandhoz hajóval vagy rövid sétával juthatunk el a közeli templomtól indulva, ahol parkolóhelyek és néhány kellemes étterem is található. Az Égei-tenger delfin családjainak vonulását is megfigyelhetjük innen, amennyiben szerencsés időszakban érkezünk, ezért érdemes résen lenni! A strand a magas hullámok miatt nem a legmegfelelőbb helyszín, ha úszni vagy pihenni szeretnénk, fotózáshoz vagy egy romantikus sétához viszont annál inkább. 

Plaka

A szinte érintetlen Plaka Naxos egyik legnépszerűbb strandja, sőt szerepel Görögország 10 legszebb strandjának listáján is.  Hosszú szakasza végig puha homokos, a tenger pedig több szakaszon is lassan mélyül, így családok számára ideális. Az Égei-tenger tengeri élővilága rendkívül színes, ezért népszerű a búvárok és sznorkelezők körében is. A Plaka tenger mélységének köszönhetően a víz a helyszínen hűvösebb, mint a sziget többi strandján, a kicsi de állandó hullámok pedig ideálisak kezdő szörfösök számára.  Az utószezonban azonban igencsak népszerű part a nudisták körében, ezért ennek tudatában érdemes foglalni az utazást. A tengerparttól kissé távolabb szálláshelyek és éttermek színes választéka áll rendelkezésünkre, így nem kell messze mennünk a simogató tengertől, ha megéhezünk vagy esetleg elfáradunk.

Falasarna

Kréta szigetének ezen a széles tengerpartján varázslatos rózsaszín, szinte krémszínű homok és kékeszöld víz található, és emellett természetesen lenyűgöző naplementéiről is ismeretes. A tökéletesen tiszta tengervíz mellett a Falasarna tengerparton óriási hullámok is fel-felbukkannak a nyílt Földközi-tenger felől, ezért a szörfösök körében igencsak népszerű. A strand közkedveltségét fokozza, hogy könnyen megközelíthető, hiszen végig aszfaltozott út vezet ide, a parkolás pedig ingyenes, sőt útközben remek kilátópontokat találhatunk, ahonnan megcsodálhatjuk Falassarna panorámáját. Mivel Kréta hosszú és széles strandja teljesen kiépített, egyszerre rengeteg turista számára biztosít lehetőséget a kikapcsolódásra, így a növekvő népszerűség ellenére megtartja nyugodtságát. 

Elafonisi Beach

Kréta egyik legnépszerűbb tengerpartjának az Elafonisi Beach-nek különlegességét a fehér homok, a rózsaszín koralltöredékkel borított part és a kristálytiszta víz adja. Sekély vizének köszönhetően a partszakasz remek helyszínt biztosít a családi nyaraláshoz kisgyerekekkel, az itt található beach barokban pedig az idősebbek sem fognak unatkozni.  A festői környezet turisták sokaságát vonzza évről évre, így ha csendes, nyugodt strandolásra vágyunk, a főszezonban nem ez lesz a legideálisabb választás. A lokációt viszont érdemes az utószezonban is meglátogatni, hiszen az időjárás változatlanul kedvező, elkerülhetjük a tömeget, sőt az utazás árai is meglehetősen alacsonyabbak.

Sani

A Kassandra-félsziget hófehér strandja renkívül populáris lokáció a görög hírességek, sportolók és fotósok körében: nem véletlenül, hiszen a kifogástalan tisztaság, a gyönyörű panoráma és a remek infrastruktúra azonnal elnyeri a látogatók tetszését. A strandon a kristálytiszta tenger vizén kívül a medencékbe is csobbanhatunk, valamint a kiváló sportpályákat is igénybe vehetjük. A gyerekek önfeledt szórakozásáról animátorok gondoskodtak, a látogatók maximális biztonságáért pedig vízimentők felelnek. Mindemellett a helyszín fotótérrel, parkokkal és pompás tengerparti éttermekkel várja a turistákat.

Bárhová is utazunk, váratlan helyzetek mindig adódhatnak. Bármelyik görög tengerpartot választjuk nyaralásunk célpontjául, mindig gondoljunk biztonságunkra! Indulás előtt ne felejtsük el megkötni a megfelelő utasbiztosítást a gondtalan kikapcsolódás és a felejthetetlen élmények érdekében!

 

Következő cikkünk:
Hajókirándulás Horvátországban