Hasznos tanácsok téli vakációhoz

A jól megszervezett téli üdülés igazán emlékezetes élményt nyújthat. Sokak a tengerparti kánikula és a hömpölygő tömeg után a festői, havas hegycsúcsok nyugalmára vágynak. Mindenképpen érdemes felfedeznünk a természet varázslatos téli arcát is. A hideg úti céloknál legyen szó bármilyen kikapcsolódási formáról: síelésről vagy egyéb téli sportról, túrázásról, hegymászásról, városnézésről vagy welness-ről, mindenképpen gondoskodjunk a részletekről! A téli vakációra való felkészülés ugyanolyan körültekintést igényel, mint egy egzotikus nyaralásra, és ezen az sem változtat, ha csak egy hosszú hétvégére ugrunk fel a havasokba.

Hasznos_tanacsok_teli_vakaciohoz

Védekezzünk megbízhatóan a hideg ellen. Készítsünk bőven meleg ruhát és cipőt, és öltözzünk rétegesen. A sapka, kesztyű, sál – elengedhetetlen. A fejünk és a torkunk nagyon hamar meg tud fázni, ujjainkat pedig könnyen fagyási sérülés érheti.  Túrázáshoz a kényelmes viselet nélkülözhetetlen. Szabadtéri programhoz a forró tea/kávé sem árthat, amely a termoszban sokáig nem hűl ki.

Téli sportok űzésénél ügyeljünk a megfelelő felszerelés és ruházat meglétére, melyek az alapvető biztonságunkhoz járulnak hozzá. A bukósisak kötelező, a kesztyű nemcsak a hideg ellen véd, és hasznos még a gerinc- és fenékvédő is, mert ezek is csökkentik a sérüléseket vagy azok súlyosságát. Síelésnél jól jöhet a magas fényvédő faktorú krém, mely megfelelő védelmet nyújt a káros napsugárzás ellen, a zsíros ajakápoló pedig a kirepedezett ajkak ellen. Napszemüveg és síszemüveg beszerzése is rendkívül fontos szemünk megóvása érdekében.

Hasznos, ha feljegyezzük magunknak a segélyvonalak számát, a biztosítótársaságunk nevét és a banki ügyfélszolgálat számát, ha esetleg elmenne a térerő. Így számos kellemetlenséget előzhetünk meg.

Ha autóval utazunk, mindenképp tároljunk a járműben hóláncot, pótkereket, szerszámosládát, egészségügyi dobozt, láthatósági mellényt (legyen minden utasnak az autóban!) és elakadásjelző háromszöget. Hiányuk esetén büntetésben részesülhetünk.

Mindenképp kössön utasbiztosítást, hogy bármilyen eshetőségre fel legyen készülve. Sportbiztosításunk speciális megoldást nyújt.

Következő cikkünk: Mire van szükséged egy hegyi kiránduláshoz?