Hegymászás Európában: hogyan kezdjünk hozzá?

A hegymászás egyre népszerűbb sportnak számít, olyanok is belevetik magukat, akik korábban sosem csináltak ilyet. Azonban már itt az elején óvatosságra intünk mindenkit, hiszen amennyire népszerű annyira veszélyes mozgásforma. A hegymászás Európában igen változatos lehet, egyes csúcsok akár kellemes sétával is elérhetőek, de vannak olyan magasságok, melyek komoly tudást és felkészülést igényelnek. A hegymászókat a Nemzetközi Hegymászó Szövetség fogja össze, rajtuk keresztül nevezhetünk nemzetközi versenyekre, és tűzhetünk ki akár olimpiai célokat is. 

Professzionális szinten három szakágban is megméretetthetjük magunkat, azonban ahhoz, hogy igazi sziklákon mászhassunk előbb biztonságos terepen kell elsajátítanunk a mászás tudományát, és gyakorlatot szerezni. Hiszen nem elegendő, ha beszerezzük a legjobb eszközöket, és öltözeteket, ha nincs kellő rutin a hátunk mögött egy-egy szikla megmászása komoly életveszélyes helyzetekbe is keverhet. Éppen ezért mielőtt nyílt terepre merészkedünk érdemes elmenni egy mászóterembe, ahol megtanulhatjuk a helyes mászótechnikát, különféle fogásokat, a felszerelés helyes használatát és hogy hogyan találjuk meg mászáskor a legbiztosabb utat a csúcs felé. Bár tény, hogy nem minden esetben a csúcs elérése a lényeg. Olykor fontosabb lehet, hogy élvezetes legyen az út, azonban, ha nincs meg a kellő tudásunk a mászáshoz, rettegéssel teli lesz az egész túra. 

A mászóteremben találkozhatunk már gyakorlott mászókkal is, akik segíthetik a tanulásunkat. Ne féljünk tőlük segítséget kérni. Ha már késznek érezzük magunkat a mászásra, akkor is olyan helyet válasszunk, amit sokan használnak, és megfelelően ki van építve. Európa szerte számos ilyen hely található, melyek sok esetben egyes üdülőközpontok részét alkotják. A legtöbb hegymászónak – akár kezdő akár gyakorlott mászó – a svájci Matterhorn, és az olasz-francia Mont Blanc biztosan bakancslistás mászásnak számít. De a kisebb európai hegyek is rengeteg lehetőséggel és csodás környezettel kecsegtetnek. Például az olaszországi Tofanák-hegység, mely nagyszerű túrázási lehetőséget kínál némi sziklamászással egybekötve. Haladó szinten pedig az Alpok legkönnyebben megmászhatónak mondott hegye, a Breithorn csúcs ideális lehet.

Fontos, hogy a külföldi hegymászás és sportolás alkalmával mindig kössük meg a megfelelő utasbiztosítást, hogy semmilyen kellemetlen meglepetés ne érjen minket!

Következő cikkünk: Síelés Magyarországon

[Error loading the WebPart 'AA_FAQArticle' of type 'AA-FAQArticle']