Hogyan védekezz napszúrás ellen?

Egészségünk védelmének mindig az első helyen kell állnia, ha fontossági sorrendről beszélünk. Ám a tengerparti sütkérezés vagy éppen sportolás közben könnyen megfeledkezhetünk a hőség és a nap sugarainak káros hatásairól, így „észrevétlenül” kaphatunk napszúrást, amely rendkívül kellemetlen és veszélyes tünetekkel jelentkezhet. A nyárról mindenkinek a szabadság, a tenger, az utazás és a fürdőzés jut eszébe, pedig a szórakozás mellett az évnek ez a szakasza kockázatokat is hordoz magával, melyek elronthatják nyaralásunkat.

napszuras-(1).jpeg

A napszúrás tünetegyüttesét a fedetlen fejet huzamosabb ideig érő, erős napsugárzás okozza. Ha nem óvjuk fejünket a közvetlen naptól, az agy szó szerint túlmelegszik. Hogy ez milyen mértékben és milyen gyorsan következik be, függ a haj sűrűségétől is – ebből adódik, hogy kisgyerekek és idősek nagyobb eséllyel vannak kitéve napszúrásnak. Ilyenkor a koponya alatt elhelyezkedő agyhártya felhevül, ami komoly károsodáshoz is vezethet. Fontos tehát, hogy időben észrevegyük, ha eljött a baj. Az állapot, amely általában fejfájással, szédüléssel és émelygéssel jár együtt. Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

A napszúrás könnyen megelőzhető. Fontos, hogy kerüljük a közvetlen napsugárzást délelőtt 11 és délután 3 óra között, amikor az a legerősebb. Védjük a fejünket, viseljünk kalapot vagy kendőt. Gondoskodjuk a bőséges (alkoholmentes) folyadékbevitelről. Figyeljünk oda a kisgyermekekre és az idősekre, hisz ők a legveszélyeztetettebbek. Bőrünket fényvédelmet nyújtó naptejjel óvhatjuk meg. Tehát:

·         Korlátozzuk a szabadban töltött órák számát kora reggelre és az esti órákra.

·         Fogyasszunk minél több vizet, akkor is, ha éppen nem vagyunk szomjasok.

·         Kerüljük a túlzottan cukros vagy hideg italokat, utóbbi ugyanis a nagy hőségben gyomorgörcsöt okozhat.

·         Fokozatosan szoktassuk magunkat a napsütéshez!

·         Tűző napon viseljünk kalapot kendőt!

·         Hordjunk laza, világos ruhákat, melyek kényelmesek, és szellőznek, a fekete ugyanis elnyeli a napsugarakat, és még inkább csak növelik a testhőmérsékletet.

 Mit tegyünk, ha napszúrást kaptunk?

A tünetek észlelésekor fontos, hogy megakadályozzuk a test túlhevülését. Hűvös és árnyékos helyen pihenjünk meg, a folyadékpótlás is elengedhetetlen. Hideg vizes borogatással vagy zuhannyal enyhíthetünk állapotunkon.

Védje meg családját az utazások során előforduló kellemetlenségektől! Vegye igénybe családi és csoportos utasbiztosításunkat!

Következő cikkünk: Mit vigyél mindig magaddal a tengerpartra?