Hogyan utazz fenntartható módon

Ha a fenntarthatóság jegyében utazunk, sokat tehetünk a bolygónk jövőjéért. Néhány apróság szem előtt tartásával megóvhatjuk környezetünket üdülés közben is. Próbálja ki egyszerű, ugyanakkor nagyszerű tippjeinket a környezetbarát kikapcsolódás kivitelezéséhez!

A képen személy, kültéri, férfi látható

Automatikusan generált leírás

Az utazás megtervezése során fontos mérlegelnünk, hogy feltétlenül szükséges-e repülővel utaznunk, ugyanis azok szén-dioxid-kibocsátása nagy környezeti károkat okoz. Ha 1000 km alatti távolságra látogatnánk el, igazán környezetbarát döntés vonattal vagy busszal indulni. Jobb, ha elkerüljük az autó használatát, de ha ez nem lehetséges, válasszunk alacsony fogyasztású járművet. Az üdülés közben mindenképp preferáljuk a sétát és biciklizést, amivel az egészségünknek és a környezetünknek egyaránt kedvezhetünk. A helyi tömegközlekedés használata is okos döntés.

Törekedjünk a hulladékmentességre! Próbáljuk elhagyni az egyszer használatos műanyag szatyrok és evőeszközök, szívószálak alkalmazását, cseréljük ezeket környezetbarát anyagokra! Például, ha bevásárolni megyünk, mondjunk nemet a nejlonzacskókra, helyette inkább újból felhasználható, vászontáskába pakoljunk. Vigyázzunk arra is, hogy ha netán mégis műanyag eszközöket használunk, azokat az arra kijelölt helyre dobjuk ki. Különösen igaz ez az erdőkben és a tengerpartokon…

Az üdülés során kerüljünk az importált ételek fogyasztását, döntsünk a helyi, szezonális zöldségek, gyümölcsök mellett! Vásároljunk kézzel készített, praktikusan felhasználható tárgyakat!

A természetes vizek egyik legkárosabb ellensége az erősen környezetszennyező hatású naptej és napolaj. Összetevői károsítják a vizek élővilágát és a víz tisztaságát is, sok országban már nem is engedélyezett ezek használata. Győződjünk meg róla, hogy a naptejünk biztonságos és nem ártalmas a víz alatti világra. Használjunk természetes anyagokból előállított készítményeket, amelyek nem csak bőrünket, de a bioszférát is védik!

Érdekesség, hogy néhány országban, mint például Izlandon vagy Új-Zélandon, a turistáknak úgynevezett természetvédelmi „esküt” kell tenniük. Az ideutazók aláírásukkal hitelesítik vállalásukat, miszerint az úticél helyszínének értékeire vigyázni fognak, kedvesen fognak vele bánni és a lehető legóvatosabban fogják megfigyelni.

 

A saját biztonságunk érdekében ne felejtsük el megkötni utasbiztosításunkat!

Következő cikkünk:

Bőröndpakoló tippek utazáshoz