Hollandia két keréken

Amikor utazást tervezünk gyakran felmerül a helyi közlekedés kérdése főleg, ha több várost is meg szeretnénk nézni. Az autó és a tömegközlekedés a legtöbb helyen ott szerepelnek az opciók között, azonban ez időnként kifejezetten stresszes lehet. Van azonban egy pár ország, ahol tökéletes az infrastruktúra a kerékpáros közlekedésre.

Biciklizes-Hollandiaban-(1).jpeg

A kerékpáros kultúra Hollandiában

Hollandiában mindenki két keréken közlekedik. Szinte minden utat biciklis sávok kísérnek, sokszor teljesen elkülönített módon. A nagyobb tömegközlekedési csomópontoknál számunkra teljesen szürreális, hatalmas kerékpár parkolók vannak. A jól felépített rendszer teljesen a bicikliseket helyezi előtérbe.

Rotterdam, Hága, vagy éppen Amszterdam belvárosában a mai napig állnak a 16. és 17. században épített épületek, ez különleges hangulatot ad a nézelődésnek. Két nagyobb város - mint például Hága és Rotterdam - közötti utat pedig könnyedén megtehetjük kerékpáron. Egy-egy ilyen kirándulásnak megvan az az előnye is, hogy szintén gyönyörű, kellemes hangulatú településeket fedezünk fel közben. Ezek sokszor az előzetes, otthoni tervezés alatt elkerülik a figyelmünket, viszont annál kellemesebb meglepetésként dobják fel a nyaralást.

Tömegközlekedés helyett bérelj biciklit!

A bicikli bérlés könnyedén, akár telefonos applikációval is megoldható, számos szálláshelyen a foglalás mellé jár, de segíteni garantáltan mindenhol tudnak benne. Az ára pedig sokszor alacsonyabb, mint a tömegközlekedés. A szép látvány mellett ráadásul mozgunk és a környezetet is kíméljük. A legjobb dolog az egészben pedig az, hogy ez a közlekedési mód nem is olyan megerőltető. Hollandia domborzatát tekintve majdnem teljesen lapos, klímája pedig szinte egész évben alkalmas a kerékpáros közlekedésre.

A biciklis közlekedés szabályai

Egy pár dologra azonban érdemes figyelnünk. A városokban általában az utak egyik felén az egyik, a másik felén a másik irányba közlekedhetünk. Nem kifejezetten ajánlott emellett gyalog a bicikli úton közlekedni, hiába tűnik néha csábítónak, érdemes a járdán maradni. A legtöbb bicikliút a hazaiakhoz küllemre hasonlít, nagyobb városokban piros színűk segít őket a többi úttól elkülöníteni.

Ezeket a szabályokat azonban gyorsan megtanulja az ember, és egészen különleges élmény Hollandiát biciklin bejárni. Mindenkinek érdemes kipróbálni, azonban, ha egyszer megtapasztalta az ember nehéz nem visszatérni, újabb városokat felfedezni.

Ugyan messze nem a legveszélyesebb közlekedési mód a kerékpározás, a nyaralás gondtalanságáról a külföldi sportoláshoz ajánlott utasbiztosításunk gondoskodik.

Következő cikkünk:
Horvátország autóval