Hollókőről

Hollókő Magyarország egyetlen olyan faluja, amely szerepel az UNESCO világörökség listáján, és így világszerte ismert. A világörökségek meghatározásához a legfontosabb feltételnek, azaz az egyedi és egyetemes jelentőségnek Hollókő azzal tesz eleget, hogy a 17–18. században kialakított falu a népi építészet és a 20. századot megelőző falusi élet olyan páratlan példája, amelyet sikerült eredeti állapotában megőrizni a mai napig. 

A képen kültéri, fű, virág, kert látható

Automatikusan generált leírás

Az idillikus Hollókői Ófalu jellegzetes, fehér, tornácos, kontyolt palóc parasztházak sorozatából áll, amik az egységes formájukat az 1909-ben bekövetkezett tűzvész után kapták. A műemléki védelem alatt álló házikók többsége az idegenforgalmat szolgálja: különböző népi programok, kiállítások, kézműves foglalkozások, palóc ízek és kivehető szobák várják az érdeklődőket. A falu szívében áll a Hollókő jelképeként ismert fazsindelyes római katolikus templom, aminek érdekessége, hogy fából készült tornya egyetlen szög felhasználása nélkül készült.  A falumúzeum a falu legöregebb házában lett kialakítva, itt egy középparaszti palóc nagycsalád otthonába kukkanthatunk be, ahol a tipikus hagyományos falusi eszközök, dísztárgyak és bútorok hangulatát élvezhetjük.

A Hollókő feletti dombon magasodó vár legendájából származik a falu neve, miszerint a Pusztavárhegy ura elrabolt egy gyönyörű leányt és a várba zárta, ám a lány dajkája egy boszorkány volt, aki az ördöggel szövetkezett és így esténként az ördög fiak holló formájában elhordták a vár köveit, egészen addig, ameddig a várúr a leányt szabadon nem engedte. A faluból a vár felé a dombra egy sétaútvonal vezet, ahonnan mesés panoráma nyílik Hollókőre és a Cserhát erdős tájaira. A várban egy panoptikum és egy 11-16. századi fegyverkiállítás is megtekinthető. Tavasszal gyakran rendeznek várjátékokat, koncerteket és színházi előadásokat.

A falu környékének bejárását több tanösvény mentén is megtehetjük. A Hollókői tanösvényt követve egy játszótérhez érhetünk el egy hosszú, harminc méteres hídon átkelve. A Kertek-alja Tanösvény egy kanyargós fajárda mentén mutatja be a helyi falusi gazdálkodás és kertművelés történetét. A Vár-alja Tanösvényen pedig forrásokkal és parasztfürdővel találkozhatunk, aminek működése meghatározó szerepet tölt be a falusi turizmusban. 

Magával ragadó helyszínek lelhetőek fel hazánkban. Érdemes felfedezni kincseinket! Belföldi utazás során is fontos a megfelelő utasbiztosítás kiválasztása, mindig legyen ez az első lépésünk!

A következő cikkünk: A kivételes Őrség