Horvátország autóval

Minden nyáron népszerű nyaralási helyszín Horvátország. Közelsége miatt sokan döntenek úgy, hogy autóval utaznak. Ennek a megoldásnak számos előnye van. Több strandot fedezhetünk fel, nem kell megszabott méretű poggyászba préselni a búvárfelszerelést, strand eszközöket, és úgy általában véve szabadabban közlekedhetünk az országban. Az autópálya rendszer azonban a magyartól eltérő, ezért érdemes összeszedni, hogy mire figyeljünk oda 2023 nyarán.

Horvatorszag-autoval-(1).jpeg

Fizetőkapuk

A horvátoknál is díjköteles az autópálya, matricák helyett azonban fizetőkapuk vannak - egyelőre. A felhajtáskor kapunk egy jegyet, amit a lehajtáskor a megtett úttal arányosan kell fizetnünk. Ez alól egy pár híd és alagút képez kivételt, ahol még a használat előtt kell rendezni az útdíjat.

Elektronikus fizetési lehetőség

2024 végére teljesen megszűnik a kapus rendszer, ezután már csak az autóba helyezett ENC nevezetű eszközzel vagy pedig egy rendszámfelismerő rendszerbe regisztrálva tudjuk majd használni az autópályákat. Az előbbi technológia már most is elérhető. Bárki vásárolhat vagy bérelhet ENC eszközt, amelyre előre kell feltölteni pénzt és aztán a rendszer automatikusan levonja. Ennek használata megállás nélküli áthaladást biztosít a fizetési pontokon, illetve egy nagyjából 20%-os árkedvezményt is kapunk.
Egy oda-vissza útra azonban még így sem feltétlenül éri meg az eszköz beszerzése. Viszont használható lesz a fizetőkapuk megszűnése után is, ezért a gyakori utazóknak ideális választás. A jövőben bevezetésre kerülő rendszámfelismerő rendszer nem fog díjkedvezményt adni. A legfontosabb, hogy ha idén nyáron maradunk a kapus fizetési rendszernél az ENC táblákkal jelölt sávokat kerüljük a lehajtásnál.

Figyelj oda a szabályokra!

Amire még érdemes figyelni, hogy a szabálysértési pénzbírságok - például kézben tartott mobiltelefonért, a sebességkorlátozás túllépéséért vagy a piroson való áthajtásért - nagyon magasak. Forintba átszámolva akár a milliós nagyságrendet is elérhetik. A szabálytalanság semmilyen körülmények között nem ajánlott, a borsos pótdíjak miatt azonban a nyaralás békéje érdekében érdemes külön figyelmet szentelni a helyes közlekedésre.

Utazás előtt ne felejtsünk el biztosítást kötni, Auto Assistance csomagunk fedezi akár a jármű javítását és utána a hazajutást is.

Következő cikkünk:
Autóval Olaszországban