Horvátország legszebb természeti képződményei

Horvátország az Adriai-tenger egyik gyöngyszeme, amely csodás látnivalókat és a szórakoztató programok széles tárházát kínálja. A legtöbb turista elsősorban a lenyűgöző szépségű, mediterrán hangulatú tengerpartjait és történelmi városkáit keresi fel. Ám elképesztő természeti képződmények is fellelhetőek az ország vidékén.

A képen fa látható

Automatikusan generált leírás

A híres Horvátország gyönyörű kavicsos strandokat, halászfalvakat, pezsgő üdülőhelyeket, mediterrán szigeteket, műemlékeket és meleg fogadtatást kínál. Emellett érdemes felfedezni az itt található, csodás természeti képződményeket is! Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány helyszínt, lássuk, hogy melyek is ezek!

Plitvicei-tavak

A Plitvicei-tavak a horvátországi Plitvicei Nemzeti Park-ban található tórendszer összességét foglalja magába, amely Európa egyik legszebb természeti jelensége. A különleges helyszín évente több százezer látogatót számlál. Plitvice Horvátország első nemzeti parkja 1949 óta. 30 évvel később, 1979-ben az UNESCO felvette a Világörökségi listára. A varázslatos szépségű tórendszer egy völgyben található, melyet sűrű bükkös-, fenyves- és borókaerdős hegyek öveznek. A park jellegzetessége a mészkő speciális fajtájának, a mésztufa rétegződésének eredményeképp létrejött smaragdzöld színű, 16 különböző méretű tó.

Krka Nemzeti Park

A Krka Nemzeti Park 17 km-re található Šibenik városától. A terület Krka folyó nagy részét, Skradintól Kninig tartó szakaszát foglalja magában. Számos szikla, vízesés, valamint az itteni különleges állat- és növényvilág érdemes a figyelemre. 18 halfajból 10 endemikus, tehát a világon egyedül csak itt található meg. 222 madár- és 18 denevérfaj színesíti a park állatvilágát. A nemzeti park környéke műemlékek szempontjából is értékes. Római és középkori épületek feltárásai találhatók itt, de az is bizonyított, hogy ezen a területen már az őskorban is éltek emberek. 

Paklenica Nemzeti Park

A Paklenica Nemzeti Park a Velebit hegylánc tengeri oldalán, kb. 30 km-re Zárától helyezkedik el. Területét sokszínű növény- és állatvilág népesíti be, többek között hiúzok, vadmacskák, barna medvék, sasok és keselyűk népes tábora található itt meg. A szirtfalak közötti mély vízmosások lassú patakoktól átszelve, ezek hosszú éves mélyítő munkájukkal mélyülnek. A park területén több mint 400 sziklamászó út, földalatti barlang, vízmosás és patak található.

A világ egyedülálló természeti helyszínei felfedezésre várnak! Ám utazás előtt mindig legyen az első dolgunk a megfelelő utasbiztosítás megkötése, hogy ne érhessen minket kellemetlen meglepetés! Biztonságos utazásra fel!

Következő cikkünk: Szlovénia legszebb természeti képződményei