Horvátország legszebb városai

Horvátország közelségének, nagyszerű, mediterrán klímájának, napsütötte strandjainak, természeti kincseinek és kulturális értékeinek köszönhetően rendkívül népszerű a magyar turisták körében. Történelmi városai igazi ékszerdobozok, melyeket érdemes felfedezni. Cikkünkben Horvátország városai közül válogattunk.

A képen hegy, kültéri, természet, szikla látható

Automatikusan generált leírás

Pula

Északon, Isztria megyében található Pula, ahol nagyon szép állapotban maradt meg az óváros. Legfőbb nevezetessége az amfiteátrum, a 23 000 nézőt befogadó ellipszis alakú építmény hosszabbik tengelye 132 méter, a rövidebbik 105 méter. Az erőd, a római fórum, a diadalív mind-mind népszerű turista célpont a városban. Pula látnivalóit végigjárni körülbelül fél napot vesz igénybe. A nap másik részében ellátogathatunk a varázslatos szépségű Kamenjak félszigetre vagy homokos partú Medulinra, ahol kellemesen fürdőzhetünk.

Rovinj

Rovinj az egyik kivételes szépségű horvát település. Egyetle, a legszebb horvát tengerparti városokat csokorba szedő cikkből sem maradhat ki. Rovinj Budapesttől pontosan 600 kilométerre fekszik, vagyis jó 6 órás autóúttal könnyen elérhető. A város közel 500 éven át a Velencei Köztársasághoz tartozott, amit teljes mértékben visszaad Rovinj kinézete. Egyébként még ma is sok olasz él itt, akik életben tartják az olaszos hagyományokat, ezért sok utcanév olaszul is ki van írva. Rovinj óvárosa egy kis félszigeten helyezkedik el. A többi horvátországi városhoz képest igen különös megjelenése van. Megszokhattunk már Dalmáciában, hogy minden ház nyers kőfallal rendelkezik és 2, maximum 3 szintes. Ezzel szemben Rovinjra a színes, girbe-gurba, sokszor 4-5 szintes épületek a jellemzők. Ennek magyarázata az, hogy a XVII. században egy pestisjárvány tombolt a környéken. Az emberek ide menekültek Rovinjba, ami akkor még csak egy sziget volt. A helyiek a házak tetejét lebontották és a 2-3 szintes épületekre, még kettőt ráépítettek.

Zadar

Kétségtelen, hogy Zadar az egyik legfontosabb város a horvát tengerparton. Dalmáciába jövet-menet, vagy csak úgy, de Zadar mindig útba esik. Érdemes úgy kialakítani a nyaralásunkat, hogy beleférjen abba a Szent Donát templom és a tengerparti sétány, illetve a tengeri orgona megtekintése. adar egy igazi nagyváros ennek köszönhetően szélesen elnyúlnak az üdülőövezetek is. Ha fontos számunkra, hogy gyalogosan is be tudjunk sétálni az óvárosba, akkor a Kolovare strand környékén érdemes szállást foglalni. Itt számos privát apartmant is találunk. Zadarban a legjobb üdülőterület a Borik rész, melyet az óvárostól északra találjuk. Szinte az egész Borik / Diklo terület apartmanokból, hotelekből, kempingekből és villákból áll. Zadar óvárosába busszal, kis vonattal, kocsival, taxival vagy elektromos rollerrel juthatunk be. Zadar egyébként őszi, vagy tavaszi kirándulásokhoz is remek választás. 

Dubrovnik

Dubrovnik szintén rendkívül népszerű látnivaló Horvátország déli végén. Dubrovnik már önmagában is egy kész erődítmény, mely több kisebb erődöt foglal magában. Erődrendszere miatt a Trónok Harca több jelenetét is itt forgatták. A város a  középkorban a tengeri kereskedelem egyik központja, a sokáig a Velencei Köztársasággal is rivalizáló Raguzai Köztársaság székhelye volt. A történelem rögös évszázadai alatt, többször súlyosan megsérült a város. A város védőszentje Szent Balázs (Sveti Vlaho), akinek szobrai szerte a városban megtalálhatók. Szent Balázs hasonló fontosságú, mint Márk evangélista Velence számára, a város legnagyobb templomát is róla nevezték el. A város számos régi épülettel dicsekedhet, de itt található a Trsteno Arborétum, a világ legrégibb arborétuma, melynek története 1492-nél korábbra nyúlik vissza. Dubrovnik büszkélkedhet a világ harmadik legrégibb apotékájával, amely 1317 előtt épült, és még ma is működik a Testvérkék templomában. 1677-ben egy nagy földrengés volt, mely következtében, majd minden épület megsérült és újra kellett építeni. Legutoljára 1991-ben kapott súlyos sérülést a délszláv háborúban. Ma az 1677-es földrengés utáni újjáépített verziót láthatjuk. Gyakorlatilag mindent sikerült ebben a barokk stílusban helyreállítani. Ha Dél-Horvátországban nyaralunk, szánjunk egy egész napot a meseszép Dubrovnik felfedezésére!

Trogir

Trogir Dalmácia szívében helyezkedik el, amely az UNESCO Világörökségének része. Splittől 27 km-re, az Adriai-tenger partján, a Kaštelai-öböl végénél fekszik, és kikötője van. A város tulajdonképpen egy aprócska szigeten fekszik Čiovo szigete és a szárazföld között. Környékén számos festői öböl található, különösen a Seget- és a Saldun-öböl nagyon szép. Trogirt sokan azért szeretik annyira, mert az óváros jelentős része szinte sértetlen állapotban maradt fenn az utókor részére. Az óváros a 13. és 15. század között épített városfalakon belül alakult ki. Védelmi rendszerének fő részei a Kamerlengo citadella és a Szent Márk torony. A Kamerlengo citadella a sziget délnyugati részén áll, mai formáját a 15. században nyerte el. Délebbre áll a Szent Márk torony, szintén 15. századi építmény. A két építmény között a francia megszállás alatt épített klasszicista stílusú gloriett áll. Sétáljuk végig Trogir fényesre koptatott macskaköves sikátorait, fedezzük fe a történelmi ereklyéket és fagyizunk egy jót a tengerparti sétányon!

Forrás 

A legszebb horvát városok persze mindenkinek mások, azonban a fent felsoroltak ritkán okoznak csalódást. Az üdülésünk előtt azonban ne felejtsük el megkötni a minden igényt kielégítő utasbiztosításunkat!

Következő cikkünk: Hogyan válasszunk külföldi úti célt?

[Error loading the WebPart 'AA_FAQArticle' of type 'AA-FAQArticle']