Horvátország legszebb vízesései

Horvátországban talán több vízesés és lélegzetelállító látvány található négyzetkilométerenként, mint a bolygó bármely más helyén. Horvátország vízeséseinek többsége a Plitvicei-tavak Nemzeti Parkban és a Krka Nemzeti Parkban találhatóak. Ezeknek a parkoknak a vízesései és tavai népszerű helyszínek a helyiek és a turisták számára is, azonban egy kis extra lábmunkával rengeteg rejtett drágakövet találhatunk, ahol kevesebb a gyalogosforgalom és nyugalomban élvezhetjük a hűsítő vízeséseket.

A képen fa, kültéri, fű, víz látható

Automatikusan generált leírás

Skradinski Buk

A Skradinski Buk egy gyönyörű természetes medence a Krka Nemzeti Parkban, a horvátországi Sibenik-Knin megyében. Tiszta akvamarin-kék vize a 39 méter magas vízesések sorozatából származik. A Krka Nemzeti Parkot a legtöbben azért látogatják a kirándulók, hogy úszkáljanak a Skradinski Buknál kialakuló gyönyörű medencékben, a simogatóan lágy vízben órákig lehet lebegni. Ha kikapcsolódásra vágyik az ember, ez a hely tökéletes választás. Ha Sibenikből indulunk, a belvárostól körülbelül 20 perc alatt eljuthatunk Skradinski Bukhoz, így egy kényelmes sétával megközelíthető és ideális, ha Krka városában szállunk meg. 

Rastočki Slapovi

A Rastočki Slapovi, vagyis a Rastoke-vízesés egy rejtett gyöngyszem Horvátországban, amelyet nem sűrűn látogatnak turisták. Slunj városának közelében, egy távoli területen található, ahol két folyó, a Slunj Cica és a Korana egyesül. A vízesések mellett itt egy régi lisztmalmot is megcsodálhatunk, amelyet a vízesés a mai napig működtet. Ha meg akarjuk látogatni ezt az egyszerű, de gyönyörű vízesést, egy rövid autóúttal könnyen eljuthatunk Slunj városközpontjától Rastoke felé. Ezen kívül pont a Plitvicei Nemzeti Park és Zágráb közötti úton található, így remek hely egy gyors kitérőhöz, ha Horvátországban utazás közben keresünk vízeséseket.

Gubavica Vodopad

A Gubavica Vodopad egy lélegzetelállító vízesés Zadvarje-ban. A kristálytiszta víz 50 méter magasról zubog lefelé, és egy kanyon lábánál levő kis lagúnába esik. Az ide való utazás legjobb módja az autókölcsönzés Split városában, mivel a tömegközlekedés kissé bonyolult lehet. Zadvarje körülbelül 60 kilométerre van Splittől, ami 50 perces autóúttal tehető meg. Alternatív megoldásként csatlakozhatunk egy vezetett túrához is, ha egy kis testmozgással fűszereznénk meg a gyönyörű vízesés meglátogatását.

Slapovi Mrežnice

A Slapovi Mrežnice egy rövid, de széles vízesés a Mrežnica folyón, Karlovac megyében. A folyó 62 kilométer hosszú, és szakaszonként olyan vízesések sorozatába folyik, amelyek a kalandvágyó vízi sportrajongók közkedvelt pontjai! Szélessége és rövid esése miatt nem különösebben fotogén vízesés, de izgalmas élmény rajta leevezni csónakkal. Ha raftingolni készülünk, akkor egy napra ellátogathatunk a Mrežnica folyóhoz és innen közelíthetjük meg a Slapovi Mrežnice vízesést, ahonnan egyből elindulhatunk csónakkal lefelé, miközben élvezzük a folyót körülölelő gyönyörű és sűrű erdők látványát is, miközben evezünk.

Sastavci vízesések

A Sastavci vízesések a Plitvicei-tavak Nemzeti Parkban találhatók, amely az UNESCO Világörökség része Horvátországban. A nemzeti park többnyire tizenhat összekapcsolt taváról ismert, de gyönyörű vízesések is vannak benne, például a Sastavci-vízesések. A 85 méteres vízesés a Novakovicav Brod szélén található, ahol a Korana folyó folyik. Sastavci mögött megláthatjuk a Veliki Slap nagy vízesést is, amely 78 méter magas.

Strbacki Buk

A Strbacki Buk egy 82 méteres vízesés Horvátország, valamint Bosznia és Hercegovina határán, a gyönyörű Una folyó mentén. A víz különböző magasságokból zuhan lefelé, és gyönyörű látványt alkot mindenféle szögből nézve. A vízesések környékén meglátogathatjuk a környék korábbi településeinek maradványait is, így kulturális programnak is kiváló, hiszen ötvözhetjük a régió őstörténetének megismerését, miközben értékeljük annak természeti szépségét is.

Gologoricki Dol

A Gologoricki Dol vízesés Cerovlje városától mintegy 5 kilométerre található. A helyiek és a turisták egyaránt szeretik meglátogatni ezt a gyönyörű vízesést, főleg nyáron. A Gologoricki Dol-vízesés lábánál található medence kellemesen hűsítő helyet kínál, ahol megmártózhatunk és úszkálhatunk az év melegebb napjaiban. Ha meg akarjuk látogatni ezt a vízesést, mindenképp tegyünk egy kirándulást a környező történelmi kisvárosokban is!

Sopot-vízesés

A horvátországi Petrčane tengerparti városában található Sopot-vízesés lélegzetelállító természeti szépséggel bír. A keskeny vízesés egy kanyon oldaláról zuhan le az élénk zöld patakba, mindezt egy gyönyörű kőhíd alatt. A vízesés körül több túraútvonal is található, amelyeket követve még többet megismerhetünk a környező természeti csodákból. A Sopot-vízesés nagyszerű tulajdonsága, hogy nem egy népszerű turisztikai hely, így kellemes, csendes kikapcsolódás lehet idelátogatni. 

Slap Krčić

A Krka Nemzeti Parkba tett látogatásunk során mindenképp térjünk ki a Slap Krčić vízeséshez! A Slap Krčić egyike azon számos horvát vízeséseknek, amelyek a Krka folyóból fakadnak a Krka Nemzeti Parknál. Ez a 21 méteres vízesés gyönyörű lepedő-szerű eséssel egy kis zöld patakba zuhan. Sajnos Slap Krčić néha a nyár legmelegebb napjaiban kiszárad, ezért célszerű még azelőtt meglátogatni, mielőtt az idő nagyon forró lesz, a kora tavaszi időszakban.

Indulás előtt mindenképpen kössön utasbiztosítást, hogy ne érhesse váratlan meglepetés és csak a lélegzetelállító látványokra kelljen fókuszálnia!

Következő cikkünk: Horvátország legszebb városai