Hova menjek idén síelni?

Európa szívében számos síparadicsom vesz minket körül, ezért méltán felmerül a kérdés, hogy vajon merre induljunk, ha síelni szeretnénk. Az úti cél kiválasztása teljesen egyéni preferencia, hiszen valóban rengeteg féle pályát van lehetőségünk választani, de összegyűjtöttünk néhány örök kedvenc sípályát, amivel idén sem lőhetsz mellé. 

Alpe d’Huez, Franciaország 

A meredek, változatos lankáinak köszönhetően a tapasztaltabb síelők egyik kedvenc síparadicsoma az Alpe d’Huez, ahol a világ leghosszabb fekete jelzésű pályája is található, amely a 3330 m magas Pic Blanc-ról indul. A hegymagaslaton a kezdők is bőven találnak maguknak pályát, hiszen ezekben sem szűkölködik a terep. 

A képen hó, kültéri, személy, természet látható

Automatikusan generált leírás

Cortina d'Ampezzo, Olaszország

Észak-Olaszország leghíresebb síparadicsoma a Cortina d'Ampezzo. Nem csak a hobbi sportolók kedvence, de számtalan síversenyt rendeztek már meg a helyszínen az 1956-os téli olimpia mellett. A város a Dolomitok csúcsai között fekszik, 1224 méter magasan. A festői téli üdülőhely méltán tartozik a Best of the Alps szövetséghez. A sípályákon kívül jégstadionnal és bobpályával is rendelkezik. 

Saalbach-Hinterglemm, Ausztria

Saalbach és Hinterglemm egy völgyben, egymástól néhány km távolságra fekszenek Ausztriában. A Saalbach-völgy mindkét oldalán találhatóak sípályák. A terület legmagasabb pontja a Hoch-Kogel, mely 2249 méter. Jó néhány étterem, bár és aprés ski szórakozóhely várja a síelés után bulizni vágyó vendégeket. A leghosszabb sípálya 7 km-en keresztül kanyarog a völgy felé és ezalatt több mint 1000 méteres szintkülönbséget tehetünk meg.

Zermatt, Svájc

Az alpesi ország számos lehetőséget kínál a síkedvelőknek, de a leghíresebb síközpontja egyértelműen Zermatt, ami egyben az Alpok legmagasabb üdülőhelye is. Az Európa-szerte ismert sípálya szintén egész évben várja vendégeit a 25 km hosszú ösvényein. A pályákról csodálatos kilátás tárul a híres Matterhorn magaslataira, ami Svájc egyik szimbólumaként is ismert. Matterhornt „autómentes helynek” is nevezik, ugyanis a térségben az egyetlen használható közlekedési eszköz a hegyi vonat és a gleccserekhez tartozó felvonók.

Eplény, Magyarország 

Aki nem szeretne idén messzire menni, meglátogathatja Eplényt, a hazai síelés legismertebb központját. Az odalátogatóknak változatos, nagyjából 8 kilométeres pályákon van lehetőségük lesiklani. Ebben a síparkban a leghosszabbak a pályák az országban, és a szezon is, hiszen a 40 db hóágyú folyamatosan friss havat és lenyűgöző fehér tájat biztosít a síelőknek. A pálya mellett hangulatos napozóterasz várja a pihenni vágyókat, és nagyon kedvelt program az esti, kivilágított síelés is. 

Fontos, hogy a külföldi síelés és sportolás alkalmával mindig kössük meg a megfelelő utasbiztosítást, hogy semmilyen kellemetlen meglepetés ne érjen minket!

Következő cikkünk: Legjobb síhelyek 2022