Így készülj fel a Balaton megkerülésére biciklivel

A Balaton körbetekerésén töröd a fejed, de nem tudod, hogyan kezdj neki? Ne aggódj, összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat ezzel a túrával kapcsolatban.

Biciklivel-a-Balaton-korul-(1).jpeg

Miért érdemes tenni vele egy próbát?

A Balaton körbetekerése nem jelent gigászi kihívást, azonban kellően impresszív teljesítmény. Az ország egyik legjobban kiépített kerékpárútja található a tó körül, ezért komolyabb stressz nélkül teljesíthető. Az út mentén pedig lépten nyomon strandok, különböző boltok, vendéglátóipari egységek találhatók, így a pihenési, illetve táplálkozási lehetőségek is adottak.

Kiknek ajánlott?

Lényegében bárkinek, aki szeret bringázni. Komoly kihívásokat nem tartogat az út, gyermekek is gond nélkül képesek teljesíteni, persze előfordulhat, hogy több megállóval. Ha szeretsz bringázni, de még nem voltál a Balaton körül, akkor mindenképpen érdemes elmenni!

Hogyan készülj rá?

Az útvonal hossza kicsit több, mint 200 kilométer. Ez nagyjából 10-15 óra tekerést jelent. A legnagyobb kihívás ez idő alatt a kerékpáron ülés. Azért érdemes mindenképpen biciklizni előtte, hogy a tomporunk bírja az utat. Alternatíva lehet a biciklis nadrág, illetve különböző zselés ülések, azonban a legjobb az, ha nem okoz gondot az, hogy hosszan üljünk a drótszamáron.

Mennyi időt szánj rá?

10-15 óra nettó út azt jelenti, hogy a tó megkerülése egy nap alatt is lehetséges. Ez főként a tapasztaltabbaknak ajánlott, főként, kisgyerekkel vagy nagyobb társasággal érdemes több napot rászánni, így marad idő a városnézésre, strandolásra is.

Az útvonal sajátosságai

Általánosságban elmondható, hogy a déli part laposabb, az északi dombosabb. Azonban a déli parton a hosszú, egyenes, szakaszok unalmasabbak, kevésbé érzi az ember a haladást ezért előfordulhat, hogy fárasztóbb ez a rész. A legnagyobb hirtelen szintkülönbség Badacsonytomajnál található, itt a város vasútállomását érintő útvonal gyorsan esik, majd emelkedik 200 métert. Majd Balatonkenese és Balatonvilágos között van komolyabb szintkülönbség, azonban, ha az előbbi felől haladunk az utóbbi irányába főként gurulnunk kell. Az út végig jól jelölt, van számos kiegészítője is (például a Sió-csatornánál, vagy a Kis-Balaton felé), azonban zömmel a parton halad. Tihanynál dönthetünk úgy, hogy a félszigetet átvágjuk, de úgy is, hogy folytatjuk a part mentén, ez nagyjából 10 kilométeres plusz távot jelent.

Mielőtt nekivágsz ne feledkezz el az utasbiztosításról, az utazás elengedhetetlen kellékéről sem!

Következő cikkünk: Dél-Amerika egzotikus állatai