Izland látnivalói

Izland lenyűgöző szigetországa az Atlanti-óceán északi részén, kőzettanilag pont Európa és Észak-Amerika határán helyezkedik el. A sziget területe (102 928 km²) valamivel nagyobb, mint hazánké; lakóinak száma 357 ezer fő. A népsűrűség igen alacsony, az év enyhébb időjárású hónapjaiban azonban meglehetősen nagy turistaáradat lepi el a különleges szépségű országot.

A képen víz, szikla, természet, kültéri látható

Automatikusan generált leírás

Izland területe északon súrolja a sarkkört, mégis enyhe éghajlattal rendelkezik, főként a partvidéken. Ennek az az oka, hogy a Golf- illetve itt már az Észak-Atlanti-áramlat meleg vize jó néhány fokkal képes felfűteni a levegőt az izlandi partok mentén. 

A sziget nagy mérete és a számtalan látnivaló miatt érdemes minimum egy hetet eltölteni itt, hogy felfedezhessük a helyi csodákat. Reykjavík, a főváros ad otthont az ország lakosságának több mint felének. 

Reykjavík, az izlandi főváros

A város skandináv hangulatú, kanyargós utcáin nagyszerű éttermeket és kávézókat találhatunk. Az itteni csapvíz olyan tiszta forrásból származik, hogy kezeletlenül vezetik az ivóvízvezetékekbe. Reykjavík tökéletes kiindulási hely lehet, ha a környéket kívánjuk felfedezni, de ha már itt vagyunk, megtekinthetjük a Hallgrímskirkja templomot, melynek tetejéről páratlan panorámában gyönyörködhetünk, a Perlan épületéből pedig az északi fényre nyílik festői rálátás.

A Kék Lagúna

A híres film címét viselő Kék Lagúna (izlandiul Bláa lónið) Izland leghíresebb geotermikus medencéje, amely Grindavík közelében található. Különlegessége, hogy a lagúnát tengervíz béleli. A víz minden második nap kicserélődik, így okkal mondható a világ egyik legtisztább vizű termálfürdőjének.

Gejzírek

Lélegzetelállító felszíni jelenségek a gejzírek, melyek szinte a szigetország védjegyévé váltak. A Strokkur (jelentése: köpülő) a világ egyik leghíresebb gejzírje. 50 perc autóútra található a fővárostól. A Strokkur 8-10 percenként tör ki, és nagyjából 30 méter magasra lövi fel a 100 C fokos vizet. Izlandon körülbelül 3000 gejzír, hévforrás, gőzölgő hasadék és iszapfürdő található.

Az északi fény

Az északi fény (Aurora Borealis) az északi sarkvidékhez közeli területek látványos égi jelensége. Természetesen déli párja is van, mindkét féltekén a mágneses pólus, tehát nem pontosan a földrajzi sarkok közelében jelenik meg. Az északi fény megcsodálására Izlandon az év bármely napján van esély, de legszebb novemberben és február-március környékén.

Forrás: http://utazik.hu/izland-kihagyhatatlan-latnivaloi/
 

Bármikor is utazunk ebbe a varázslatos országba, fontos, hogy ne feledkezzünk meg a megfelelő utasbiztosítás megkötéséről indulás előtt! 

Következő cikkünk: Csehország látnivalói