Jó tanácsok külföldi autóbérléshez

Sokan részesítik előnyben külföldi utazásaik során, ha bérelt autóval tudnak közlekedni az ott töltött idő alatt. Ez nem meglepő, hiszen gyors, egyszerű és kényelmes módja ez az utazásnak. De mire kell odafigyelnünk, ha külföldi autó bérlésére szánjuk magunkat? 

Először tegyük fel a kérdést: indokolt-e egyáltalán az autóbérlés? Sokszor megszokásból választják az autót, ha nyaralni mennek, hiszen otthon is így jutnak el A pontból B pontba. De sokszor vannak alternatívák, mint például a séta, bicikli, tömegközlekedés, taxi, amelyek nem csak olcsóbbak, de sokkal kisebb felelősséggel járnak és sok esetben könnyebben megközelíthetőek általuk a bizonyos látnivalók. Gondolkozzunk el tehát, hogy a mindennapi közlekedéshez szükséges-e az autó, vagy sem. 

autoberles-(1).jpeg

Ha a mérlegelés után úgy látjuk, szükséges az autóbérlés, akkor is van pár dolog, amit érdemes figyelembe venni, mielőtt ezt megtennénk. Nézzük meg, kell-e egyáltalán előre foglalni, hiszen a reptereknél található, olcsónak tűnő kölcsönzők sokkal drágábbak, mintha a belvárosban bérelnénk, ahol nem csak hogy élőben láthatjuk a bérelt autó állapotát, mielőtt kifizetnénk, de nem fenyeget minket az esetleges lemondás miatti veszteség sem, ami az előre foglalás esetében megeshet. 

Szolgáltatók összehasonlításakor ne csak a bérlés összegét, de a további extra költségeket is vessük össze, mint például a második sofőr, a gyerekülés. Sokan nem számolnak fel plusz költséget ezekért, ezért érdemes több oldalról is megvizsgálni egy-egy autókölcsönzőt, mielőtt döntenénk. Készüljünk fel arra is, hogy a legtöbb helyen letétet kell adnunk a bérelt autóra, amelyet a kártyánkon zárolt összeg formájában tart fenn a szolgáltató, tehát úgy tervezzünk, hogy ez az összeg nem fog rendelkezésünkre állni a nyaralás során. Azt is nézzük meg, mi az adott kölcsönző szabálya a tankolást illetően, mert nagyon eltérőek a szokások: van, aki tele tankkal adja át az autót és üresen kéri vissza, van, aki éppen ellenkezőleg, de előfordul az is, hogy nincsen semmiféle kötelezettsége a bérlőnek. 

Figyeljünk oda, hogy időben érkezzünk az autó leadásánál, hiszen legtöbbször ezért késedelmi díjat számolnak fel, amely rosszul tud esni a több napos költekezés után. Ezután érdemes ellenőrizni, hogy feloldották-e a bérléskor zárolt kauciós összeget és ne hagyjuk el az üzletet, amíg nem bizonyosodunk meg róla, hogy rendelkezésünkre áll ez a pénzösszeg, hiszen itthonról már sokkal nehezebb az ügyintézés. 

Hiába vagyunk elővigyázatosak autóbérlés és vezetés során, nem várt balesetek mindig történhetnek, ezért fontos, hogy mindig kössünk utasbiztosítást!

Következő cikkünk: Mire van szükséged egy hegyi kiránduláshoz?