Jó tanácsok szuvenír vásárláshoz

Az utazók már a ősidőktől kezdve gyűjtöttek tárgyakat utazásaik helyszínéről, például a zarándokok földdarabokat vittek haza az általuk meglátogatott szent helyekről. Az emberek többsége manapság is szívesen szerez be valamilyen emléktárgyat, melyet hazavisz a szeretteinek vagy önmagának. A turisztikai célpontok jellemzően az ereklyék széles választékát kínálják. A helyi italok, édességek, képeslapok, hűtőmágnesek és egyéb ajándéktárgyak kavalkádjában könnyen elveszhetünk.

szuvenir-(1).jpeg

A különböző országoknak (sőt, településeknek) általában megvan a saját, jellemző szuvenírjük, például Oroszországban a matrjoska, vagy Hollandiában a fapapucs. A tömeggyártott szuvenírek helyett egyes turisták a kézműves emléktárgyakat részesítik előnyben, mások fényképeket készítenek emlékként, vagy a régi utazókhoz hasonlóan különböző tárgyakat (kagylók, kavicsok) gyűjtenek.

Érdemes több boltban is körülnézni, hiszen azok különböző áron és minőségben kínálják portékájukat. Ezért okosabb, ha az utolsó napokra hagyjuk az ajándékvásárlást. Ha a központtól vagy a fő turista útvonaltól távolabb is keresgélünk, kedvezőbb árura lelhetünk és pénzt is spórolhatunk.

Aki italt vagy parfümöt szeretne hazavinni, illetve repülővel utazik, annak ajánlatos ezeket a reptér duty free boltjaiban beszerezni. Ellenkező esetben csak a bőröndünkben tudjuk ezt feladni, mely a törékenység miatt kockázatos. A légitársasági poggyászszabályzatok folyamatosan változnak, de amit a reptéri tranzitban vásárolunk, azt mindig felvihetjük a gépre! Legyen szó a kedvenc parfümünkről, egy kedves plüssállatról, amit ajándéknak szánunk, esetleg inni- és ennivalóról a repülőútra, mindent megtalálunk a reptéri üzletekben, amit magunkkal is vihetünk a kézipoggyászunk mellett.

Ha nagyobb értékű árut kívánunk vásárolni, mindenképpen kérjünk számlát. Ezzel elkerülve minden későbbi problémát.

Bizonyos országokban az ajándékboltokban lehetőség nyílik az árura alkudni, mely egy érdekes kaland lehet az ehhez nem szokott vásárlóknak.

Ha a természetes anyagokból készített, helyi, kézműves termékeket választjuk, garantáltan nem fogunk csalódni.

Készüljünk fel alaposan az utazásra! Ne hagyja ki a maximális biztonságot nyújtó utasbiztosításunkat!

Következő cikkünk: Külföldi étkezésekkel kapcsolatos jó tanácsok