Kalandtúra felsőfokon: via ferrata

A via ferrata mindenki számára elhozza a hegymászás izgalmát, illetve az általa nyújtott kihívást és különleges tapasztalatokat. Számos országban elterjed túrázási módszer, ezért sok helyen űzhetjük ezt a sportot. A különböző nehézségi szintek, a felkészült túravezetők és oktatók pedig valóban bárki számára lehetővé teszik, hogy kipróbálja magát ebben a műfajban.

Kalandtura-felsofokon,-via-ferrata-(1).jpeg

A via ferrata története

A via ferrata vasalt utat jelent. Lényegében arról van szó, hogy a nehezen megközelíthető hegyoldalba, profi hegymászók előzetesen drótkötélből, vas szegekből és lépcsőkből álló pályát építenek. Ezt tudjuk mi különböző biztosító felszerelésekkel megmászni. Az első utat 1843-ban építették ki Ausztriában, a Dachsteinen. Ezt követte 1869-ben a szintén osztrák Großglockner egyik útja, impresszív, 4000 méteres hosszal. A 19. század végére már elkezdtek Spanyolországban, Németországban és Olaszországban is különböző utakat kialakítani.
Magyarországon az első utak 2013-ban épültek a Bakonyban, majd 2019-től kapott új lendületet a pályák kialakítása. Ma már itthon is számos helyen hódolhatunk ennek a sportnak, azonban európai szinten a 100-at is bőven meghaladja az ilyen módon megmászható hegy oldalak száma.

Nehézségi szintek

Minden pályának van egy nehézségi besorolása, A-tól F-ig. Ezeket a besorolásokat érdemes komolyan venni. Kezdőknek az A, B besorolású utakat ajánlják a szakértők, itt a megfelelő vezetéssel könnyen elsajátíthatóak az alapszabályok. Az E, illetve F jelzésű utakhoz már szinte kötelező speciális mászócipő használata is, illetve az előzetes tapasztalat.

Alapszabályok

Mindenképpen egy szakértővel, vagy tapasztalt túravezetővel kezdjünk neki. Ők meg tudják mutatni a felszereléseket, azok használatát, fontosságát, illetve azt is elmondják, hogy mire kell figyelnünk. Ami mindenképpen elmondható, hogy alaposan fel kell készülnünk mindenféle időjárásra. Eső, illetve vihar esetén ne másszunk, mert a drótkötélből álló pálya lényegében villámhárítóként működik. Mindig figyeljünk a környezetünkre, az előttünk és az utánunk haladókra, valamint ügyeljünk a megfelelő követési távolságra. A szabályok betartásával azonban a veszély minimális, az élvezet viszont annál nagyobb, ezért az extrém tériszonnyal rendelkezőkön kívül, mindenkinek érdemes legalább egyszer kipróbálnia.

A via ferrata extrém sportnak minősül, ezért mindenképpen gondoskodnunk kell a megfelelő utasbiztosításról. Ezért az utazás megkezdése előtt ezt semmiképpen se felejtsük el!

Következő cikkünk: Sarki fény túra 2023