Kenuval a Dunán

A kenuzás számos szempontból ideális sport. Magyarországon a legtöbb vízterület mentén számos kemping, kenu kölcsönző található. Könnyen meg lehet tanulni, kevés veszélyt tartogat magában, az egész család élvezheti. Különböző nehézségű terepek miatt mindenki megtalálja a leginkább neki valót. Az élő Duna is népszerű célpont kenuval, egy pár dologra azonban érdemes figyelni, ha itt tervezünk evezni.

Kenuval-a-Dunan-(1).jpeg

Szabályozások

A Duna főága számos helyen – például Budapesten belül – nemzetközi vízi út. Ami azt jelenti, hogy találkozunk fogunk más hajósokkal és bizonyos szabályokat is be kell tartanunk. A kenuzáshoz papír, vagy bármilyen jogosítvány nem szükséges, azonban a szabályokkal ugyanúgy tisztában kell lenni. Ez a különböző szakaszokon eltérhet, ezért a legbiztosabb az, hogy ha megkérdezzük a helyi tudással rendelkezőket, praktikusan a kenukat biztosító társaságot.

A víz ereje

A sodrás erejét nem szabad lebecsülni. Főként áradásoknál növekszik meg nagyon, ilyenkor a hidak után kialakuló örvények (limányok) is megnőnek, hatásuk akár a híd után 200 méterrel is érezhető. A különböző, víz alatti kőruganyok, meder egyenetlenségek szintén kialakíthatnak örvényeket, visszaforgó víz tömegeket. Tapasztalatlan csapatoknak érdemes túravezetővel útra kelni, ezekből is egyre több érhető el. A víz ereje nem csak ellenünk van, ki is tudjuk használni. A sodrás miatt tervezhetünk olyan túrákat, amelyek során lefelé csorgunk, ilyenkor  kevesebb erő befektetéssel tudunk haladni és a kisebbek számára is élvezetes lesz az evezés.

Amiért érdemes nekivágni

Kis tapasztalattal, illetve megfelelő vezetéssel valószínűtlen, hogy komoly veszélyekkel néznénk szembe. Viszont gyönyörű tájakat láthatunk, szemlélhetjük az élővilágot, ráadásul aktív kikapcsolódást biztosít. Gyerekek és felnőttek egyaránt élvezni szokták, akár több napos túrákat is szervezhetünk, hiszen számos kemping található a part mentén. Ráadásul egyre több társaság szervez olyan túrákat, amelyek esetén napk végén már felépített táborral és teli bográccsal várják a megfáradt csapatot.

Mielőtt azonban nekivágunk ne feledkezzünk el az utasbiztosításról. Bármikor kerülhetünk váratlan helyzetbe, ilyenkor nagy segítséget nyújt. Különösen sportolásnál fontos, hogy védjük magunkat a nem várt eseményekkel szemben.

Következő cikkünk: Így készülj fel a Balaton megkerülésére biciklivel