Konzuli szolgálat országonként

Külföldi utazás során előfordulhat, hogy bizonyos okokból nem megy zökkenőmentesen a hazajutás, esetleg napokra kint ragadunk az adott országban. Persze az ilyen helyzetek mögött általában nyomos indok áll, mint például az időjárás viszontagságai, vagy ilyen eset volt a koronavírus terjedésének lelassítása.
 
magyar-puzzle-zaszlo-(1).jpeg

Amikor megtudjuk, hogy egy ideig nem tudunk hazautazni, mindenképpen értesítsük a hozzátartozóinkat, majd keressük fel a magyar konzulátust. A legtöbb országban van magyar konzulátus, ahol folyamatos tájékoztatást kaphatunk a fennálló helyzetről és segítséget tudnak nyújtani a könnyebb kint tartózkodásban. Közben járnak a biztonság fenntartásában, ha egészségügyi problémákkal állunk szembe, megszervezik az orvosi ellátást, anyagi nehézségek esetén konzuli kölcsönért folyamodhatunk, melyet hazaérkezés után kell törlesztenünk, és számos egyéb lehetőséget nyújt az adott országban található konzuli szolgálat.

Részletes listát és tájékoztatást a kormány hivatalos oldalán olvashatunk. A konzulátus abban az esetben is áll rendelkezésünkre, ha elvesztettük az útlevelünket vagy netán eljárás indult ellenünk az adott területen. Azonban a konzuli védelem pontos részleteit az adott ország lehetőségeinek mérlegelésével az érintett konzuli szolgálat határozza meg az igénylő rászorultságának és az igény jogosságának megfelelően.

A nyugodt utazás egyik legfontosabb feltétele a megfelelő utasbiztosítás kiválasztása.

Következő cikk:
Legjobb európai úticélok