Környezetbarát nyaralás

Sok mindenre kell odafigyelnünk nyaralás előtt, közben és után is, de arra nem mindig gondolunk, hogy egy külföldi utazás során mennyivel nő az ökológiai lábnyomunk. Pedig néhány apró változtatással nagy különbségeket érhetünk el, amellyel megóvhatjuk környezetünket nyaralás közben is.

kornyezetbarat-(1).jpeg

Először is győződjünk meg arról, hogy biztosan szükséges-e repülővel utaznunk. A repülőgépek szén-dioxid-kibocsátása hatalmas környezeti károkat okoz, ezért, ha például 1000 km alatti távolságra utazunk és megközelíthető az úticélunk busszal, vagy vonattal, akkor mindenképpen a közlekedés ezen formáját válasszuk. Nem csak a repülők által kibocsátott káros anyagok fenyegetik a környezetet, ha tömeges utazásról beszélünk: a nagy óceánjáró hajók akár száz tonnányi szennyező anyagot bocsátanak ki egy nap, nem csak a levegőbe, de a vízbe is, ezért a közlekedésnek ez a formája is rendkívül káros a környezetre, ha tehetjük, ne ezt válasszuk.

Az odajutáson kívül, az úticélunkon eltöltött idő alatt se feledkezzünk meg a környezetvédő gondolkodásról. Városon belüli közlekedéshez például hanyagoljuk az autó- vagy robogóbérlést, nem csak sokkal költségesebb, de környezetszennyezőbb is, mint például a séta, a helyi tömegközlekedés, vagy a bike-sharing szolgáltatások. 

Felejtsük el továbbá az egyszer használatos műanyag eszközöket és cseréljük őket többször használatos anyagokkal, a műanyag evőeszközöket, szívószálakat, poharakat nagyon könnyen tudjuk pótolni fém, vagy többször használatos műanyag segítségével. Miután elhagynánk a tengerpartot, mindig nézzük körül, nem hagyunk-e valami szemetet magunk után! 

Ezen kívül válasszunk helyi, nem importált ételeket, például a közeli tenger herkentyűit, szezonális gyümölcsöket, zöldségeket, ezzel kedvezhetünk a Földünknek is, hiszen nem károsítja majd a környezetet a szállításuk. És ha már említettük a tengeri herkentyűket: akármilyen különlegesek is, ne mozgassuk őket, ne távolítsuk el élőhelyükről a kagylókat, csigákat, hiszen ők is az ökoszisztéma részei!

A természetes vizek egyik legkárosabb ellensége a vastagon applikált, erősen környezetszennyező naptej, illetve napolaj. Összetevői károsítják a vizek élővilágát és a víz tisztaságát is, sok országban már nem is engedélyezett a naptejek használata. Használjunk helyette természetes anyagokból készült naptejeket, amelyek nem csak bőrünket, de a vízi élővilágot is védi! 

Környezetünket megvédhetjük ebben a pár lépésben, de saját magunk biztonsága érdekében inkább kössünk utasbiztosítást, mielőtt elindulnánk nyaralni!

Következő cikkünk: Jó tanácsok külföldi autóbérléshez