Kristálybarlang, Mexikó

Mexikó egyik legvarázslatosabb természeti képződménye a Chihuahua sivatag alatti Naica bányarendszerben található Kristálybarlang (Cueva de los Cristales). A helyszínt 2000-ben fedezte fel egy bányász testvérpár, Eloy és Javier Delgado, amikor 300 méternél is mélyebbre fúrtak a Naica-hegy leggazdagabb ólom, ezüst és cink bányájában. A helyszín világviszonylatban egyedülálló, eszméletlen méreteinek és szépségének köszönhetően. 

A képen feltétek, hús látható

Automatikusan generált leírás

Ebben a kivételes barlangban található a világ legnagyobb, 11 méter hosszú 55 tonna tömegű kristály képződménye. Az itt uralkodó magas hőmérsékleti körülményeknek köszönhetőn jöttek létre ezek a monumentális, hatalmas méretű kristályok. Kialakulásuk egészen 1985-ig zajlott, a növekedésük akkor állt meg, mikor bányászok kiszivattyúzták a barlang vizét, hogy csökkentsék a talajvíz szintjét a bányákban, ők azonban nem tudtak a Kristálybarlang létezéséről. A hatalmas, futballpályányi nagyságú és mintegy két emelet magas Kristálybarlang rendkívül gyönyörű, azonban rendkívül veszélyes is. 45 Celsius fokos forróság uralkodik benne, levegője páratartalma pedig 90-99 százalék, ezért nagyon kockázatos lemerészkedni a kristályok birodalmába.

Ezen extrém körülmények miatt a barlang sokáig felderítetlen maradt. Kizárólag speciális védőöltözetben és külön levegőtartállyal lehet lemerészkedni a mélyére, de még így is csak néhány tíz percre. A hatalmas kristálybarlang a feltételezések szerint mintegy 500 ezer év alatt alakult ki, úgy, hogy magma folyamatosan melegítette a barlangban lévő, ásványi anyagokban (főleg gipszben) gazdag talajvizet. Ennek ellenére is megdöbbentő, hogy az óriási kristályoszlopok, hogy voltak képesek függőlegesen lefelé lógva is egyben maradni. van a rendszerben egy másik üreg is, amit a Kardok Barlangjának hívnak, itt sokkal kisebbek a kristályok, de tömött sorokban töltik meg mindkét oldalról a szűk hasadékot.

Turisták sajnos a veszélyes körülmények miatt nem látogathatják a barlangot, kizárólag csak szakképzett kutatók ereszkedhetnek le. De a Kristálybarlang fényképeiben bátran elmerülhetünk és ezáltal közelebbről megismerhetjük ezt a kivételes természeti csodát.

Forrás: https://drivemagazine.eu/gigaszi-kristalyok-2647584064.html

A világ csodálatos természeti képződményei felfedezésre várnak! Ám utazás előtt mindig legyen az első dolgunk a megfelelő utasbiztosítás megkötése, hogy ne érhessen minket kellemetlen meglepetés! Utazásra fel!

Következő cikkünk: Vale de Lua, Brazília

[Error loading the WebPart 'AA_FAQArticle' of type 'AA-FAQArticle']