Külföldi utazás személyi igazolvánnyal

A külföldi üdülés előtt érdemes tájékozódni arról, hova utazhatunk személyi igazolvánnyal és hova szükséges útlevél. 2004. május 1. óta a magyar állampolgárok korlátozás nélkül utazhatnak az Európai Unió, valamint az Európai Gazdasági Térség országaiba érvényes magyar személyazonosító igazolvánnyal, ezekbe az országokba tehát nem szükséges útlevél. Azonban a Külügyminisztérium felhívja az utazó állampolgárok figyelmét arra, hogy az okmány kizárólagos magyar nyelvezete és esetleges olvashatatlansága (elmosódott kézírás, régi fénykép) miatt a beléptetés egyes országokban problémát jelenthet!

A képen szöveg, víz látható

Automatikusan generált leírás

Ahová elegendő a személyi igazolvány

Az Európai Unió tagállamaiba személyi igazolvánnyal utazhatunk. Ezen országok Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia és Szlovénia.

Az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes más államok Izland, Liechtenstein és Norvégia. Svájc, amely ugyan nem tagja az Európai Gazdasági Térségnek, de az Európai Közösséggel és a tagállamokkal kötött szerződés alapján a személyek szabad mozgása vonatkozásában azonos jogállású. Egyéb megállapodás alapján Andorra, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Montenegró és Szerbia területére is szabadon utazhatunk. Ráadásul a schengeni térségen belüli utazás során határellenőrzés ritkán van, így az okmányokat sem kell minden esetben bemutatni.

Utazás kiskorúval az Unión belül

A 14 év alatti gyermekek esetében szintén elegendő útlevél helyett személyi igazolvány ha a fenti országokba utazik. Fontos, hogy ha a kiskorú gyermek csak az egyik szülőjével vagy szülők nélkül utazik, szükséges a Szülői nyilatkozat kiállítása. A jelenleg hatályos rendelkezések szerint életkortól függetlenül minden magyar állampolgárnak rendelkeznie kell személyazonosításra alkalmas okmánnyal (személyi igazolvány, kártya formátumú jogosítvány, útlevél). Tehát a 14 éven aluli kiskorú is kell rendelkezzen útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal. A jogosítvány, a bankkártya, a svájci tartózkodási engedély (Bewilligung) nem számít érvényes úti okmánynak, személyazonosság igazolására nem használhatóak.

Utazás a schengeni zónán kívül

A schengeni zónán kívül mindenhová szükséges útlevél, több ország azt is kiköti, hogy az útlevélnek a belépéstől számítva hány hónapig kell még érvényesnek lennie, ezt utazás előtt mindenképp ellenőrizni kell. A 2016 január 1-jétől igényelhető új típusú személyazonosító igazolvány is alkalmas külföldre utazásra. Bár Monaco nem tagja az EU-nak, de szoros kapcsolatban áll vele. Monaco, bár schengeni határokon kívül fekszik, mégis gyakorlatilag tagja a schengeni övezetnek is, ugyanakkor fontos, hogy – bár a francia–monacói határon nincs útlevél ellenőrzés – Monaco tengerparti kikötőiben viszont francia–monacói külön megállapodás alapján a francia hatóságok végeznek útlevél-ellenőrzést. A tapasztalatok szerint egyes légitársaságok nem veszik fel a fedélzetre a rég típusú (könyv formátumú) személyi igazolvánnyal rendelkező utasokat. Ezért javasoljuk új személyi igazolvány beszerzését, mely kiállítása ingyenes. Franciaországba történő beutazáshoz- amennyiben útlevéllel utazunk - a francia hatóságok megkövetelik az útlevélnek még legalább 3 hónapos érvényességét, egyébiránt pedig a kártya típusú személyi igazolvánnyal történő beutazás a javasolt.

Utazás lejárt személyi igazolvánnyal

Amennyiben a schengeni térségen belül utazunk, magyar állampolgárként, három hónapnál rövidebb időre, megtehetjük ezt az egy éven belül lejárt személyi igazolványunkkal, vagy útlevelünkkel is. Azonban ezt a konzuli szolgálat sem ajánlja, mert előfordulhat, hogy a hatóságok igénylik az érvényes úti okmány felmutatását.

Forrás 

Bárhová is utazunk, mindig legyen az első a biztonságunk és kössük meg a megfelelő utasbiztosítást!

Következő cikkünk:
Külföldi utazás csecsemővel