Legszebb magyar várak

Magyarország rengeteg lenyűgöző várral büszkélkedhet, melyek mind közkedvelt kirándulóhelyek. Van, aki a panoráma, a bámulatos látvány miatt, van, aki pedig a történelmi miliő okán látogatja őket. Bármelyik is legyen az ok, mindenképpen egy jó apropó a közös időtöltésre és a szabadban töltött időre.

A képen kültéri, égbolt, fű, épület látható

Automatikusan generált leírás

Rangsorolni nem is lehet a hazánkban található várakat, melyek szebbnél szebbek, ennek ellenére néhányat mégis kiemelünk, melyeket mindenképpen ajánlott meglátogatni. Válogatásunkban tippeket adunk azok számára, akik a rendkívül gazdag magyar történelem csodálatos ereklyéit kívánják felfedezni szabadidejükben.

Budai vár

A fővárosból indulva nem érdemes elmenni a Budai vár mellett, ez az ország legnagyobb vára, sőt igazából nem is egyetlen vár, hanem egy igazi várnegyed, melynek a bejárása akár egy egész napot is felölelhet. A Budai Vár a 13. századtól magyar királyok otthona volt, ám ebből a korszakból csupán a középkori falak maradtak fenn, de a 19. században jelentősen alakították át Ybl Miklós és Hauszmann Alajos tervei alapján. Itt kapott helyet a Magyar Nemzeti Galéria, az Országos Széchényi Könyvtár és a Budapesti Történeti Múzeum. A Budavári Borfesztivál minden évben megrendezésre kerül, ezenkívül sok más gasztronómiai és kulturális eseményt is szerveznek a Budai Várban.

Vajdahunyad vára

Ha ezer év építészetére vagyunk kíváncsiak egyetlen építményben, akkor a Vajdahunyad vára lesz a tökéletes kiránduló hely számunkra, ahol a városligeti csónakázótó partján akár piknikezhetünk is egyet. Vajdahunyad vára 1908-ban épült a Városligetben, egy erdélyi gótikus kastély másolataként. Az 1896-os milleniumi ünnepségekre emelték Alpár Ignác tervei alapján azzal a céllal, hogy az ezeréves magyar építészetet jelenítse meg egyetlen épületben. A Vajdahunyadvár ezt a stíluskeveredést mutatja be a romántól és a gótikustól a reneszánszon keresztül a barokkig. Eredetileg fából készült, ideiglenes jelleggel, de olyan népszerűvé vált, hogy 1908-ra kőből és téglából is megépítették. Ma a kastély ad otthont a Mezőgazdasági Múzeumnak. A romantikus historizmus egyik legszebb magyarországi alkotását 1991-ben nyilvánították műemlékké. Belső udvarában találjuk Anonymus szobrát is.

Egri vár 

Eltávolodva Budapesttől kihagyhatatlan történelmi hangulattal vár minket az Egri vár, mely méltóságteljesen magasodik a város fölé. Magyarország leghíresebb törökkori vára számos érdekes kiállításnak ad otthont. Lenyűgözőek az impozáns falak, melyek között ezer év kultúrtörténeti emlékeit találjuk. A vár elsősorban Gárdonyi Géza híres regényének, az Egri Csillagoknak, illetve az abból készült felejthetetlen filmnek köszönheti népszerűségét. A várban számtalan történelmi és művészeti látnivalót találunk, a kazamatákat és a Hősök Termét csak vezetéssel, a többi kiállítást egyénileg is látogathatjuk.

Sümegi vár

Az ország másik felében található Sümegi vár kora ellenére kimondottan jól tartja magát, ami nem véletlen,  hiszen folyamatosan szépítik az építményt és állandó programokkal kedveskednek a turistáknak. A Sümegi Vár az ország egyik legszebb középkori erődje. Dacolva a történelem viszontagságaival ma is impozáns látványt nyújt, ahogy a magasan kiemelkedő hegytetőről uralja környezetét. A vár területileg három nagyobb egységből, a külső-, a belső és fellegvárból áll. Építése több korszakra osztható. Az 1260-as években épült meg a vár legrégebbi része, a fellegvár Öregtornyának alsó szintje, melyen egy fából készült emeleti toronyrész állhatott. A 14. században, az Anjou-királyok idején került sor a vár szerkezeti erősítése mellett a fellegvár falainak és az Öregtorony felső szintjének megépítésére, a meglévő épületek javítására.

Tatai vár

Végül pedig muszáj a Tatai várat kiemelni, mely az Öreg-tó jelenlétével elképesztően romantikus hangulatot ad még a legkeményebb túráknak is. A Tatai vár Tatán az Öreg-tó partján található vízi vár. Ma a Tatai vár ad otthont a Kuny Domonkos múzeumnak, ahol római és középkori kőtárak és kiállítások láthatók, valamint Tata történelmét és a környék fazekas és vízimolnár munkásságát bemutató tárlatok. A tatai várat Luxemburgi Zsigmond király építette a 1397-1409 között. Így a Tatai vár hat évszázad építészeti jegyeit viseli magán.
A belföldi utazások előtt is fontos a megfelelő utasbiztosítás kiválasztása!


Következő cikkünk:
Legszebb magyar városok